MONITOR CULTURAL * on-line

~Luchian Deaconu: “Cazul Gojdu”

Simptomul unei tragedii nationale

Va rugam sa analizati lucrarea “Studiu privind retrocedarile de bunuri catre cultele religioase maghiare si alti solicitanti”, însotita de rugamintea autorului, dl. Corneliu D. Pop, si a membrilor “Clubului de initiativa cetateneasca al intelectualilor” din Craiova, de a-l supune analizei a cît mai multi intelectuali, juristi în special, spre a putea configura împreuna un set de actiuni ale societatii civile si de propuneri de masuri legislative prin care sa fie stopat fenomenul nelegal si netemeinic al raptului ofensator, nefiresc, nedrept si antiromânesc din patrimoniul national declansat si patronat de guvernele de dupa 1990.

Guvernul Tariceanu este cabinetul care va intra în istorie ca antiromânesc si antiortodox, el “încoroneaza” sinistra misiune de înstrainare a unor imense valori, bunuri imobile si mobile si valori financiare, prin “Hotarîrea de Guvern pentru înfiintarea Fundatiei româno-maghiare Gojdu”, cedînd Ungariei mostenirea de 3 (trei) miliarde de euro care a fost lasata de marele patriot Emanoil Gojdu copiilor eminenti ai românilor ortodocsi din Transilvania si Banat pentru a studia, si prin retrocedarea cŕtre asa zisul “Status romano-catolic (ardelean, din Transilvania) a unor imense averi (cladiri, terenuri, mobilier, documente, cŕrti, etc.), estimate la cca. 7 (sapte) miliarde euro, bunuri si valori care n-au apartinut niciodata celor care le revendica astazi.

Invocînd doar unul din argumentele autorului studiului, cerem guvernantilor români de azi si de ieri sa raspunda daca stiu sau, eventual, i-au întrebat pe colegii lor de ce ?

Aceste hotarîri nelegale si antiromânesti adoptate de guvernele postdecembriste nu pot fi clasificate decît ca premeditari criminale, ca masuri de sinucidere economica, de autodevalizare a patrimoniului public si autosubminare a sigurantei nationale.

Doar cele doua Hotarîri de Guvern amintite, ale caror efecte echivaleaza cu disparitia unor valori egale cu 1/3 din chetuielile bugetare anuale ale României, sunt argumente de necontestat ale plîngerilor penale ale organizatiilor care acuza guvernul de “vînzare si tradare de tara”.

Privind cu îngrijorare spre Tara unul din zecile de mii de români nevoiti sa ia calea exilului avertizeaza:

Nu fara motiv, doi analisti politici americani ne-au caracterizat astfel: “Opinia publica din România este cea mai neinformata, mai debila de a produce efecte, din întreaga Europa. Din pacate, mass media, echidistanta doar uneori, nu informeaza atît cît ar trebui, a fost si este în serviciul guvernelor sau al cercurilor de interese.

Apelul noastra va cheama sa reflectati. Românii se afla în fata unei tragedii care doar prin responsabilizarea intelectualitatii si actiunea energica a societatii civile mai poate fi oprita si schimbata în bine.

Desi încearcam adeseori sentimentul singuratatii si al neputintei, avem încredere ca, uniti si dinamici, putem sa aducem aportul pe care-l datoram înaintasilor si urmasilor la reîncarcarea bateriilor acestui popor de martiri care merita mai mult.

Avem obligatia sa cerem si sa determinam legiferarea si functionarea acelui cadru statal democratic capabil sa permita sa fie create valorile pe care începutul mileniului al III-lea le impune: o economie prospera, sisteme sociale echilibrate, constiinta valorii de sine, credinta într-un Dumnezeu al tuturor românilor.

Altfel vom pieri !

Va chemam sa fiti alaturi de noi !

“Clubul de initiativa cetateneasca al intelectualilor din Craiova”

20 mai 2006.