MONITOR CULTURAL * on-line

►Mircea Micu

~Mircea Micu: „Afară cu Creangă“

AFARA CU CREANGĂ, VIVAT PLEŞU ŞI CĂRTĂRESCU

Ministerul condus cu o vocaţie de profesor suplinitor de către un ministru cu nume de copchil din flori şi-a dat măsura obtuzităţii şi suficienţei sale prin clienţii (profesori) consilieri pe care îi cultivă de ani de zile. Evident că nu pe daiboje. Adicătelea, nu pe gratis.

O ceată zburdalnică de inşi atinşi de morbul semidocţiei sau a suficienţei tâmpe au „elaborat”, după nopţi de zbucium, un set de subiecte pentru bacalaureatul din acest an.

Cu o inconştienţă vecină cu prostia au propus şi au primit aprobarea pentru oficializarea subiectelor la limba romană stupefiind şi revoltând pe majoritatea profesorilor de limba şi literatura română care au protestat faţă de felul în care ele au fost „gândite” şi formulate.

Pe scurt, în biletele pe care le au la dispoziţie absolvenţii din acest an lipsesc cu desăvârşire nume de prim rang ale literaturii române.

Nici vorba de Creangă, Caragiale, Preda, Călinescu sau Nichita Stănescu, iar Eminescu este reprezentat cu indulgenţă printr-un articol apărut în „Timpul“…

Inventivii creatori de subiecte au introdus din prostie sau slugărnicie pasaje din Drepturile cetăţenilor din Uniunea Europeană, citate din Johnatan Scheele (!), fragmente din Raportul lui Vladimir Tismăneanu şi alte elucubraţii care par a se constitui într-o glumă de prost gust.

Sunt prezenţi, în schimb, filosoful Pleşu şi mult propulsatul Mircea Cărtărescu, cu texte mai mult sau mai puţin reprezentative sau în cazul Pleşu, absolut ridicule. (Celor curioşi le stăm le dispoziţie cu citatele de rigoare!)

Pentru a ilustra superficialitatea cu care au fost concepute şi selectate textele, precum şi metodele de… „comunicare” a cunoştinţelor prin întrebări test, precizăm că poetul Spriridon Maria Casian din Iaşi a fost declarat… femeie, iar aşa-zisul istoric Neagu Djuvara un om care a trăit în jurul anilor 1500!!

Orice comentariu este de prisos. În ciuda protestelor ferme ale sutelor de profesori, a semnalelor din presă, cei de la Ministerul Învăţământului au rămas pe poziţii stimulate şi ocrotiţi de acest ministru cu limbaj şi cunoştinţe evhivalente foştilor absolvenţi de facultăţi cu cursuri fără frecvenţă.

Cineva sugera ca singură soluţie rezonabilă acţionarea în justiţie pe motiv de… analfabetism şi sabotare a literaturii naţionale.

MIRCEA MICU

___________

~Mircea Micu: ” Despre sex cu toata gura „

La o ora mult sub miezul noptii, atunci cand CNA interzice propagarea vulgaritatilor de sorginte sexuala, butonand ca romanul exaspersat de stupiditatea programelor , am nimerit peste un conclav de doamne, sau poate domnisoare{?}, destul de lejer imbracate. Adunate intr-un fel de conclav usor de intitulat ” Hai sa vorbim discutii ” si “moderate”, de fapt provocate , de o cucoana despre care am aflat mai apoi ca o cheama SAVUICA si ca este foarte maritata,cele doua invitate relatau cum se desfasoara ele in…pat. Asista, de fapt participa la intreaga zbatere si un domn, ceva VIP si dumnealui, destul de blazat si lipsit de orice vigoare sexuala. Cel putin la prima vedere.Doamna Savuica, maritata, despre care am citit mai apoi ca a facut…amor cu sotul in Jacuzzi (!), intreba tot felul de chestii care, de obicei, chiar si la mahala se intreaba la ureche. Intre chivute, evident. Ca daca cele doua “defrisate” vestimentar practica pozitii in timpul actului, ce fel de interjectii emit, adica OH!VAI! ASSA! Si ele ziceau ca da, practica, si-l intrebau pe molatecul invitat daca lui ii plac asemenea …icnete. Placidul barbat – si cam jenat dar si usor ironic – zicea ca uneori da, alteori ba . Cucoanele, hai sa acceptam termenul, nu se lasau si descriau cu imagini plastice cam ce-ar face ele cu dansul, in pat, daca ar avea ocazia. Doamna Savuica -platita pentru a provoca privitorilor placeri …in direct – intervenea cu toata gura si cu o superioara detasare afirmand ca e bine sa practicam toate pozitiile cunoscute , inclusiv pe cea botezata cu niste cifre…Stiti dumneavoastra care. Barbatul, domnul, VIPUL, ne pare rau ca nu i-am retinut numele , raspundea fara entuziasm la provocarile celor trei gratii si tragea cu ochiul cautand o posibilitate de scapare. Dar degeaba…Doamna cea mai…despuiata, cu chilotii la vedere, cam trecuta de varsta tentanta a primei tinereti, il prinsese in clestele curiozitatii si-l strangea cu nemila. Zice dumnealui vorbe scarboase dar incitante in timp ce se acupleaza cu partenera ? De pilda, ii zice CURVA< CURVA< CURVA !?> Sau o trage de par si o intreaba rhetoric cu cine te_ai mai f..ut, fa ? Da sau nu ? I se pare excitant ? Bietul reprezentant al sexului “tare” se pierdea in fotoliu in timp ce moderatoarea Savuica il indemna sa raspunda…acum. In direct. A fost o avalansa de vulgaritati rar auzite si postul care le emite concureaza cu acelasi success la accesele de imbecilizare voita a privitorilor platitori de cablu. N-are rost sa numesc televiziunile respective. Le cunoasteti. Chestiunea este ca n-am putut, sau n-am stiut, ce sa raspund unui musafir care privea si el stupefiat alaturi de mine si care m-a intrebat nedumerit: “ De ce le aresteaza oare pe nefericitele alea care isi fac veacul pe centura si prin preajma hotelurilor? “ Intrebare la care n-am stiut ce sa raspund . Poate ma ajuta Consiliul National al Audiovizualului….

_____________

~Mircea Micu: „Extrem de extrem“

EXTREM de EXTREM …de Mircea Micu Pana mai ieri, doua expresii parazit s-au insinuate in discursul romanilor aflati, in apecial. In fata camerelor de luat vederi:deci si super ! Nu exista fraza, sintagma, san u fi fost insotita de inutilul si vesnicul…deci. Apoi, toate extazierile zilnice in fata nu stiu caror intamplari se finalize, obligatoriu cu barbarismul:super ! Totul era si este super ! De la un pisaj montan la prima zapada, de la gustu unei prjituri la aspectul catelului targuuit de fosta si actuala doamnba Prigoana, de la felul in care arata o masina la gustul unei noi bautr=uri racoritoare, evident straina…Daca deciul ne-a scos peri albi vreme de peste doi ani de zile, superul si , msai nou EXTREM-ul, incep san e exaspereze. Totul e EXTREM. Interventia nu stiu carui politician a fist…extreme de buna. Cutare domnisoara , VIP de cartier care se dezbraca in public cu dezinvoltura a fost EXTREM de eleganta, raspunsul mereu revoltatului si ingeniosului sef al PNG, BECALI, a fost EXTREM de dur, Mamaia e EXTREM de atractiva, de reveliuon vor fi preturi EXTREM de mari la hotelurile din tara, EXTREM de aplaudat a fost concertul solistuluyi X care a cantat…EXTREM de frumos. O reclama stuoida teindeamna sa te asiguri pe viata EXTREM de avantajos si…EXTREM de vessel ni s-a parut si domnul de la Realitatrea\TV care anunta vreme …EXTREM de rea. E vremea exceselor EXTREME si tot insul invitat la televizor sau la radio isi incepe prestatia ca este EXTREM de bucuros ca are ocazia EXTREMA san e vorbeasca despre lucruri…EXTREM de importante. In comnsecinta, degradarea cuvintelor DECI si SUPER pot zice ca mi-au provocat o placere EXTREM de mare…Drept pentru care, semnez EXTREM de multumit…

MIRCEA MICU

______________

~Mircea Micu: „Inchizitorul de serviciu“

Exista in lumea restransa a vedetelor de televiziune un personaj vestit pentru morga sa de procuror in exercitiul functiunii, june inca, cu oarece langaj verbal si dezinvoltura dublata de o obraznicie frizand impertinenta.E angajatul pe bani buni, a se citi euro. La un post de televiziune privat subventionat de un ins cel putin dubios, vestit pentru tunurile financiare date increztaorilor romani si ramas „curat ca lacrima” in urma nesfarsitelor procese instrumentate de inimitabila noastra justitie libera de orice constrangeri sau inmixtiuni politice. Baiatul acesta debutand initial sub girul material al unei firme de camasi pentru export si , mai apoi, insurubat si la un post de radio unde trancaneste neostenit ore in sir , este de prin zona Gaiestilor daca nu ma insel. E si autor de proza autobiografica ( e la moda) si, mai mult ca sigur ca are si un premiu literar in consecinta. E si chitarist si gurist si in pofida convingerilor politice de…dreapta, inima lui de berbant cu oarece sarm dar lipsit de masculinitate bate furtunos pentru o mladita in venele careia circula(deocamdata) sange pesedist, adica un fel de clorofila ideoloigica contrara intransigentei junelui chitarist. E bun profesionist altfel, cu ranza infatuarii usor marita si cu impresia ca tot ce spune si face dumnealui are valoare de…sentinta. Deh, orgolii de pusti nearuncat inca pe toboganul inutilitatii. El imparte, sau cel putin impartea , Bile negre si albe, isi privea interlocutorii in ochi si, cu cateva exceptii notabile, ii face pe acestia sa se…caiasca. I s-a cam infundat cu intempestivul viitor europarlamentar monsenior Becaly ( asa se va scrie europeneste) care, nedus la biserica decat in orele de cucernicie…televizata, l-a demascat afirmand cum ca dansul, inchizitorul, procurorul, neinduratorul moderator l-ar fi „tapat” de niscaiva euro. Chestiune ramasa in coada de peste…De crapcean, adica! Nu stim care este\adevarul dar, pana la o lamurire a incalcitelor acuze, numitul Turcescu, asa il cheama pe junele procurer, ar trebuis sa faca…”ciocul mic”. Fiindca exista un banal proverb romanesc care suna cam asa: ” ori te poarta cum ti-e vorba, ori vorbeste cum ti-e portul”. Si in sens de…comportament moral.

MIRCEA MICU

______________

~Mircea Micu: „O şuşanea de milioane“

In vremea circotecii naţionale abia sfarşite,prilej de manifestare oligofreno-hazoasa pentru majoritate onor partidelor denumite”gaşti”,intre clipuri cu maini indicand la modul leninst calea de urmat, zambete tampe subliniate de proteze proaspat implementate, concursuri de cine stie castiga cu intrebari pentru subdezvoltaţi mental,s-a lansat cu surle si trambiţe un “format” nou…

Patronul televiziunii comerciale care a achiziţioinat, pe euro grei banuim,nastruşnica propunere este ori sinucigaş, ori lipsit de inteligenta manageriala, ori, pur si simplu profund dispreţutor al miliardelor pe care le deţine.

Desi se zice despre dumnealui ca ar poseda o inteligenţa diabolica(?) prin achiziţinarea si difuzarea acestui show de televiziune n-a facut altceva decat sa sfideze companiile surori si sa plictiseasca letal onor masa de alegatori.

Noi credeam ca misteriosul personaj care sfideaza de ani de zile justiţia si organele (scuzaţi) statului…minimal dovedeste o ineligenţa pe masura legendei.

Iata ca a venit un domn ( cum sa-I zicem?) …telecast, pripaşit prin zone mai democratizate, autor al farasfarşitului serial surprize si…iar surprize, in care au curs Crişuri de lacrimi si ne propune, de fapt îi propune flegmaticului patron o şuşanea de milioane.

Ingeniosul “expirat” cu nume slav, care, de drept ar trebui sa figureze pe lista compusa de valeţii robotind la un Cotidian eurofag, s-a gandit sa opuna pretendenţii la principalele jilţuri de primary intr-o disputa avand ca tehnica de desfaşurare un meci de box…Meci de box cu arbitri, comentatori, spectatori.susţinatori şi, din cănd în cand…majorette desnudate.

Concurenţii, boxerii cum ar veni,unii dintre ei pana mai ieri parand oameniu serioşi si fara deraieri mentale, au marşat, cu mici excepţii la acest grotesc pretext desre care, majoritatea comentatorilor au afirmat ca este cel puţin hilar.

Ba mai mult, ca sa-si apere şuşa, ingeniosul …realizator a apelat la ajutorul fraţesc al procurorului purtator de camaşi Braicof care l-a ajutat sa “injure”cu folos pe unii dintre cei care sau aratat mai…critici cu azbatia adusa din ţara Castelelor cu gradini pline de straturi de capşuni…

Nocturna replica, anunţata si ea din vreme, n-a avut ratingul scontat, cum, de altfel si intreaga aiureala de un prost gust jignitor la adresa inteligenţei spectatorului roman.

Sigur ca indignarea inventatorului acestui,,,format e justificata si ca, dumnealui trebuia sa-si apere sursa de…euro cazuti din punga unui patron care, zice-se, e meşter in arta de a afce bani din nimic.

Ciudat e faptul ca “replica”(stupida) a fost gazduita de postul care a experimentat rasuflata insailare scenica.

Si tot atat de ciudat este si faptul ca “boxerii” (??) cum ziceam, candidaţii de ieri si aleşii de azi (probabil) au venit cu atata veselie si inconştienţa sa se expuna circului public.

Cat despre invenţia revoltatului “realizator” pripaşit pe meleaguri sraine si blagoslovindu-ne , din cand in cand , cu tot felul de şuşe de mult fumate , ne abţinem dela orice comentariu.

Lăsăm aceasta delicată misiune pe seama principialilor si democraticilor redactori reuniţi intr-o solidara ceata care eticheteaza cu timbrul “expirat” pe majoritatea oamenilior de cultura, scriitori, artişti plastici, cineaşti.

Asta şi spre a-şi menţine calitatea lor de denigratori platiţi cu bani…albi!

Si, evident, statutul de inşi cu moralitate demna de vremile pe care le trăim.

MIRCEA MICU

_______________

~Mircea Micu: „Sub asediu“

Oraşul bordurilor al câinilor maidanezi, al luxului afişat prin cluburi de noapte de indivizi dubioşi, ai politicienilor dispreţuiţi de electorat, al prostituatelor de cartier amendate săptămânal, al gunoaielor din cartierele mărginaşe, acest Bucureşti al prăbuşirilor a stat sub asediu vreme de o săptămână.

O istrie generală a cuprins “organelle” statului de drept şi reflexele perioadei ceauşiste şi-au intrat în drepturi.Copacii răsăriţi ziua şi şterpeliţi noaptea, sute de mii de flori multicolore, cu brazde de pământ cu tot, zugraveli care să acopere mizeria, culoare speciale, poliţişti adunaţi din provincie, şmotru în Casa Poporului, discursuri impertinente premergătoare Summitului, o populaţie scârbită de agitaţia isterică, milioane de dolari pierduţi.

Dacă până la întâi aprilie, ziua păcălelilor, un drum spre aeroport era făcut în vreo două ore, după acestă dată incursiunea spre pista internaţională era, daca nu imposibilă, o adevărată aventură.

Populaţia Bucureştilor a fost sfătuită să-şi ia zborul spre alte zări, cei rămaşi acasă să circule cât mai puţin, cei aflaţi pe “traseul” principal să nu apară pe la geamuri, riscând să fie nimeriţi de vigilenţii puşcaşi plătiţi să apere pe cei veniţi să samiteze la Bucureşti şi sa consume bucate tradiţionale.

Toată recuzita slugărniciei afişate în anii ceauşismului a fost scoasă la iveala: de la străzi cu circulaţia restricţionată, la drapele şi pavoazare.

De la imnuri de slavă în care se vorbea despre marele bărbat, cel mai puternic OM al Planetei, la bâlbâielie excitate ale zecilor de “fătuce” recitand texte ridicule.

Bucureşteni uimiţi că nu l-au putut vedea pe Marele Bush, câini comunitari sfidând zona securizată din faţa hotelului evacuat spre a face loc noului Stalin al adulaţiei unei prese servile.

Şi au mai fost scene în care oaspeţii se mirau de clădirea fastuoasă, ingurgitau bucatele… tradiţionale şi se făceau că hotărăsc… soarta lumii.

Dacă nu era imensa şi arătoasa clădire ridicată pe vremea dictaturii, daca nu erau şoselele tot de pe vremea mult hulită, Summitul natoist s-ar fi desfăşurat probabil în vreun… MOL. Care, şi acela, a fost cândva… Circul foamei!

O febră de zile mari, comentarii care de care mai originale, populism cât încape, oraş cu centru paralizat, risipă de idei originale, ce mai, un heirupism propriu nesimţirii edililor urbei.

Au fost şi acte ”culturale”: cu prezentări de sutiene şi chiloţi pentru Primele Doamne venite şi ele să-şi supravegheze soţii năbădăioşi, cu tradiţionalele jocturi populare, cu şerpuirile blondei Loredana, cu dineuri… separate, risipă de icre negre, şampanie şi… sarmale, urmate de obişnuitele indigestii.

Vă imaginaţi ce conversaţii subtile au avut Primele Doamne, fiecare în limba natală, ce schimburi de replici diplomatice au purtat aceşti trecători bărbaţi de stat.

Şi toate aceste eschibiţii pentru a decide care dintre ţările propuse vor avea favoarea de a accede în NATO.

Şi, la urma urmei, împotriva cui este constituit acest NATO, de cine ne apără şi pe cine ar urma să atace în caz de…??

Întrebare fără\răspuns!

Şi dacă e vorba de oraş asediat, să precizăm că până şi policlinicile din… centru au fost închise, aşa că vreme de 5 zile te puteai hotărî dacă merita să mai trăieşti sau nu…

În acest timp, în Militari şi în Pantelimon bruneţii colectori de fier vechi

îşi trimit chivuţele la înaintare spre a slobozi în aerul Capitalei cunoscuta strigare cântată: ”fiaaaareeeee veeechiii cuuumpărrrr!“.

În vreme ce sus, la Casa Poporului, zeci de mii de becuri vestesc bucureştenii că acolo se întâmplă ceva despre care ei pot afla stând în case şi ronţăind popcorn…

Trăiască NATO, primul om al planetei şi bordurile fără egal ale Micului Paris.

MIRCEA MICU

______________

~Mircea Micu: „Trompetiştii de serviciu“

Intr-o Romanie devastata de seceta necrutatoare, de hotiile fara oprelisti , de nesimtirea celor platiti sa vegheze la bunastarea votantilor truditori, intr-o Romanie a contrastelor uluitoare, exista si un grup de insi cu trese de elitisti, autoproclamati intelectuali de frunte si cetateni fara prihana.Numele lor, aparitiile lor pe sticla sunt evidente la unii si mai estompate la altii. De la manoverbistul filosof cu alura lui de Ganditor de Hamangia si cu papionul definitoriu la fizionomia acra, ridata de scarba continua, dispret si darza moralitate pentru tot ce finul sau organ olfactiv detecteaza drept…lichea, la multilateralul jongleor de verbe si substantive aproximativ acordate cu meditatii de esenta sportiva exersata prin Anglia sai de aici la politologi ratati si cu biografii de ilegalisti in familie refugiati din tara tuturor posibilutatilor din motive de…neplata chiriei si somaj. Grup restrans, cu ramificatii adiacente avand radacini in aceeasi oala a interesului financiar, gata sa nu precupeteasca nimuic, nici onoare nici demnitate atunci cand e vorba de a parveni. Trompetisi de ocazie cu simt politic similar cu al unei satridii, cum scria cineva, aceasta gasca strans unita sub drapelul presedintelui jucator se agita saptamanal in jurnalele aservite sau televiziunile obediente si culmea, sunt si platiti pentru neostenita lor balbaiala aproape onanistica.Stradania le este rasplatita prompt si pe masura transpiratiei produsa de insufletirea trompetei menita sa produca elogii muzicale.Unul, cel mai nevricos, poseda un Institut blindat de un buget de miliarde pe care le imparte sau le neantizeaza dupa pofta domniei sale. Pe proiecte si initiative avand, in generalo, aceiasi clienti, pe actiuni pliune de un ridicol greu de calificat.Implantat acolo de cel mai inteligent dintre suflatorii in mustiuc, fost sef al treburilor din afar si posesor al unui celebru…fular rosu basca o Fundatie tinuta cuy fonduri europene si care Fundatie se ocupa cu…nimic. Si mai e si un posesor de Editura fosta politica, dusman indarjit al regimului in care s-a format si care l-a ajutat sa se”privatizeze” prin confiscarea spatiuylui public cu de la sine putere. Si acest necrutator acuzator\al LICHELISMULUI de orice fel s-a aflat in avionul pus la dispozitie spre a-i transporta la un sfat de taina, aventura care a costat zeci de mii de euro si despre cheltuirea carora, marele editor democrat a zis, ei si ce mare suma zece mii de euro…Nu era mare intr-adevar daca ne gandim ca datoriile altfel prestigioasei edituri pe care o chiverniseste se ridica la zeci de miliarde.Din grupul compact de tropetisti de serviciu isi exerseaza talentul de laudatori si alti bugetsari neviunovati despore aportul si numele carora vom vorbi alta data.. Ne asteptam acum in preajma atator evenimente „majore” sa auzim iarasi sunetul armonios al trompetistilor de serviciu care vor deveni cu timpul mai celebri decsat Taraful de la Clejan……

MIRCEA MICU

_____________

~Mircea Micu: „Un gest incalificabil“

Talentul gazetăresc al doamnei Mungiu Pippidi, atâta cât este, expulzată din spaţiul vorbitorilor cu incontinenţă de pe la televiziuni, se manifestă într-un ziar de veche tradiţie gazetărescă.

Ultima compunere prilejuită de moartea subită a lui George Pruteanu este o demonstraţie de ticăloşie şi răutate aproape inexplicabile.

Precizând din capul locului, cu un cinism care ţine mai degrabă de dereglări ascunse, această aşa-zisă reprezentantă a societăţii civile şi… ”academician”, îşi deversează răutăţile verbale şi defulările într-o cascadă de incalificabile injurii.

A scrie (vorba vine) în acest mod, la numai trei zile distanţă de la moartea celui pe care îl numea “bun prieten”, a jigni impardonabil şi cu stranie nesimţire un… mort, este un gest care o descalifică pe neliniştita apărătoare a democraţiei şi… ”curăţeniei“ morale.

De la epitetul de ratat la cel de clovn, de la inexactităţile şi aluziile de mahala, doamna în cauză executa o adevărată autopsie pe cadavrul celui care, totuşi, era la fel de cunoscut şi, mai ales, evident talentat, prieten din juneţe şi colaborator.

Rar mi-a fost dat să citesc o asemenea execuţie post-mortem şi ea, prin jegoasa relatare stilistică, se ridică la rang de blasfemie.

Cu alte cuvinte, ce jigodism, ce nesimţire, ce cinism vizând mai degraba pe cei din spaţiul faunei bufone…

MIRCEA MICU

__________________

~Mircea Micu: „Un interviu şi sfaturi utile“

La ceas de seară şi audienţă în consecinţă, pasionaţii postului Antena 3 au avut favoarea şi posibilitatea de-a urmări un inerviu anunţat cu tam-tam-ul de rigoare şi realizat de neobosita Vrânceanu Firea.

Doamna în chestiune este şi şefa absolută peste Gazeta financiară şi poetă în timpul liber şi soţie devotată şi om de afaceri şi VIP şi, de ce n-am spune-o, o inteligentă teleastă cu şarmul şi parşivenia absolut trebuincioase.

Este, cum se zice, bună la toate, având în vedere că în zilele când crainicii – cuplu Mândruţă & Stoicescu – au zi liberă, ea îi suplineşte cu aplombul şi dicţia aferentă folosind cu mai puţină osârdie devastatorul cuvânt parazit: EXTREM!

La ceas de seară, ziceam, şi în zi de Paşte, doamna Firea Gabriela a crezut de cuviinţă să ne ofere o convorbire denumită gazetăreşte INTERVIU, între dumneaei şi doamna Mociorniţă Ana-Maria parcă…

În general, interviurile de tip… moralizator şi cu substanţă politică, se realizează în studiou, excepţie făcând personalităţi ca Băsescu sau Tăriceanu şi, din motive speciale, miliardarul Vântu…

De data aceasta, doamna Gabriela, destul de frisonată altfel din pricina întâlnirii cu o asemenea personalitate probabil, s-a deplasat la domiciliul intervievatei, spre a o scuti de emoţiile ce i-ar fi putut dăuna acurateţei convorbirii, fie din motive care ne scapă, fie din dorinţa de-a conferi o anumită aură intimei lor convorbiri.

Fiindcă, în ultimă instanţă, cam la asta s-a rezumat întâlnirea în ambianţa rafinată a camerei în care aparatul surprindea jumătatea unei comode Bidermayer, o vază de flori chinezească şi, pe o sofa, în braţe cu un căţeluş neliniştit şi flocos, care costă câteva mii de euro, stătea şi răspundea întrebărilor fiica marelui industriaş Mociorniţă, beneficiara unor restituiri pe care nu le înşir, din motive de decenţă şi respect pentru masa amărâţilor din Romania… capitalistă.

Dar nu cadrul, nici nervoasa căţeluşă şi nici comoda stil nu ne-au deranjat, şi nici chiar o anume obedienţă inexplicabilă manifestată de doamna Vrânceanu.

Nici favoarea de a fi filmată la domiciliu, ca şi cum invitata ar fi o personalitate marcantă a vieţii politice sau culturale şi nu o simplă moştenitoare a unei averi despre care nu ştiu mare lucru şi nici nu mă interesează. Ne-a iritat, mai degrabă felul în care această mamă şi gospodină ne-a explicat ce suntem noi romanii, ce ar trebui să facem, cât să muncim, cum să respectm PROPRIETATEA (care e… sfântă), cât suntem de înapoiaţi, spre deosebire de alte naţii, ce oraşe adoră dumneaei, cum ar trebui să facem acte de… caritate, ce preferinţe culinare are şi ce restaurante de lux frecventează.

Pe deasupra, în ton cu Mihaela Rădulescu, si dânsa l-a citit cu nesaţ pe… PAMUK, turcul medaliat cu Nobel pe anul trecut, pe care l-am citit şi noi, parţial, şi i-am văzut afişele răspândite în toată capitala şi despre care ne abţinem să ne pronunţăm în vreun fel.

Şi a mai zis multe chestiuni doamna recent împroprietărită şi cu binemeritate restituri în natură. Sfaturi şi aprecieri corecte şi la îndemâna oricărui cetăţean de rând.

Din toate aceste motive şi mai pot fi şi altele, credem că nu era necesară deplasarea distinsei doamne Firea la domiciliul distinsei doamne Mociorniţă.

În afară de cazul în care, deplasarea a avut drept scop popularizarea acelei rase de câini reprezentată de exemplarul pe care intervievata îl ţinea în braţe şi care, după o vreme, dădea semne de evidentă nervozitate.

Aşteptăm o deplasare şi la domicilul nelinştitei doamne Bahmuţanu Prigoană care, şi dumneaei, posedă un căţeluş la fel de scump – ca preţ, mult mai docil şi, pe deasupra şi în căutare de partener. Îi dorim succes!

MIRCEA MICU

_______________

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s