MONITOR CULTURAL * on-line

DIN NOU DESPRE DAN PURIC – Maria Barbu: „Oribila prefăcătorie“

Posted by ARP pe Iulie 10, 2008

Dan Puric are curajul de a dezvalui aceasta oribila prefacatorie, aceasta coplesitoare minciuna in care traim de foarte multa vreme noi, romanii. De fapt internationalismul comunist si URSS au fost inlocuite de Uniunea Europeana si modelul (pseudo)democratic. Aceasta fuga de propria fiinta nationala de care vorbeste si Puric pare sa fie una dintre formele de manifestare ale blestemului ce apasa asupra fiintei noastre nationale, iar blestemul insusi l-am „capatat” prin necredinta si tradare. E dureros ce se intampla cu noi ca neam si ca indivizi. Lipsa de demnitate individuala si nationala este un fenomen din ce in ce mai evident, iar daca nu avem curajul de a face cu adevarat ceva pentru noi, numai Dumnezeu stie ce ni se mai poate intampla!

Anunțuri

3 răspunsuri to “DIN NOU DESPRE DAN PURIC – Maria Barbu: „Oribila prefăcătorie“”

 1. Tavi B. said

  Am impresia ca atat in evaluarile lui Dan Puric, cat si in insemnarile dumneavoastra se simte un romantism iremediabil si un anti-europenism suspect. Poate ca asemenea comentarii sunt, intr-adevar, justificabile. Desi, avand in vedere interesul pe care il manifestati in cursuri de lideri / lidership / management ar trebui sa apara – sau sa transpara mai mult realism politic si social. Deosebirea intre cultura si fibra spirituala a europei actuale si trasaturile corespunzatoare ale fostei URSS este enorma. Nu sufera comparatie – decat la nivel de aspiratie imperiala, poate. In Europa s-a putut respira spiritual, in URSS acest lucru era un motiv de deces. Ca romani nu suntem victimile nimanui. Asa suntem noi, asa ne-am invatat, aici este zona noastra de confort spiritual, psihologic, religios: urmarim modele straine pentru ca nu avem forta si realismul unui model autohton, ne furam unii pe altii in umbra acestor stapaniri straine si, in mod interesant, nu suntem niciodata noi de vina, ci aceia care ne influenteaza si ne stapanesc. O mentalitate de Sancho Panza iremediabila. Si, paradoxal, acest comportament devine chiar modelul nostru cultural si politic. Nu ni se poate intampla nimic ca natiune – vom continua o supravietuire neglorioasa, cu momente de glorie focalizate pe anumite personalitati, urmate insa de reinstalarea si continuarea, de fapt, a acelasi marsul indiferent si robust al mediocritatii noastre. Lucrurile par fixate deja in istorie, paradigmatice. O schimbare nu va veni din lamentari savante sau din revolte nesofisticate, ci printr-o schimbare in harta noastra sufleteasca, printr-o schimbare de repere si metode, de valori. Ori asta nu se poate numi decat renastere spirituala. Deocamdata, contextul populist in care ne miscam nu lasa sa se intrevada nimic din semnele aparitiei unei asemenea renasteri. Convingerea mea este ca aceasta renastere trebuie sa vina din sorginte crestina. Poate si Dan Puric simte acest lucru. Dar este, atunci, ortodoxia rasariteana, un astfel de izvor? Constantin Noica s-ar fi indoit de o asemenea ipoteza…

 2. Alex said

  Da, crestinismul este solutia.
  Nu e nevoie sa se indoiasca Noica, nu e nevoie sa lanseze Tavi ipoteze, raspunsul e clar ca lumina zilei. Crestinismul este solutia. Si chiar mai mult de atat: romanii nu au o problema noua, traim asa cum am trait de secole, ne strecuram cum putem prin viata si ne rugam la Dumnezeu in biserica.
  Asa cum spune Puric, populatia se plange si se vaita si filosofeaza pe internet ca ala e bun si ala e rau. Poporul isi vede de treaba si de rugaciune.
  Parintele Cleopa: „RABDARE! RABDARE! RABDARE!”
  Scrii frumos, Tavi, dar iti lipseste credinta.

 3. Maria Barbu said

  Stimate dle Savescu, imi face o deosebita placere sa vad citate aici cuvintele mele despre Dan Puric. Va invit pe blogul meu, atat in calitate de cititor cat si, daca va tenteaza, in calitate de guest star, cu un articol al dv.
  Va astept cu mult interes pe
  http://mariabarbu.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s