MONITOR CULTURAL * on-line

Constantin Mândruţă: „Festivalul «Ridendo dicere verum», la Buşteni

Posted by ARP pe Septembrie 28, 2008

Cu spiritu-mi contestatar /Îi râcâi pe bucureşteni, / Între buşteni care-s primari,/ Prefer primar ca la Buşteni.

Am inceput cu un catren conceput pe “baricadele” festivalului ‘RIDENDO DICERE VERUM” ajuns deja la a treisprezecea editie, ca sa evidenţiez rolul important al organizatorului şi suporterului numarul unu al acestui eveniment, Dl. Emanoil Savin, primarul micuţului oraş de pe Valea Prahovei.

Vineri după amiază, pe o caldură toridă, la Muzeul memorial “Cezar Petrescu”, admirabilă gazdă, ne-am întâlnit o mână de epigramişti, din toate colţurile ţării, fiecare cu un vraf de reviste, cărţi, plachete, care mai de care mai setos să dovedească faptul că fenomenul epigramistic nu a murit şi nu sunt “şanse” ca acest lucru să se întâmple curând.Evenimentul central al primei zile a fost aniversarea a 75 de ani ai Maestrului George Zarafu, un nume de referinţă in epigrama românească. A curs cu dedicaţii, cu dueluri, maestrul şi-a lansat spre univers noi “ZARAFISME” şi, lucru inedit, un volum de epigrame adresate copiilor, celor aflaţi la vârsta şcolii, GHIOZDANUL CU PIONEZE”.

Pentru a doua zi , tema de concurs a fost una imposibliă: “23 August”. Tema, deosebit de delicată, a pus la grea încercare pe cei prezenţi, dar premiile extrem de tentante i-au îmbiat pe atâţia încât s-a ivit o problemă neaşteptată. Toată lumea concurând, nu a mai avut cine să facă parte din juriu. Aşa că, volens-nolens, dl. primar Savin, ajutat de reprezentantele Muzeului organizator, şi-au asumat (ne)plăcuta sarcina. Am zis temă imposibilă? Ei bine, au avut 80 de epigrame de analizat, una mai reuşită ca alta. Concluziile, subiective şi comentate ca orice concluzii: premiul I-George Corbu, premiul II: Constantin Mîndruţă , premiul III: Florian Saioc.

Şi, pentru că am amintit câteva nume, iată câtiva dintre participanţi, cu scuze pentru cei pe care, în graba redactării acestor gânduri, nu i-am retinut: George Corbu (preşedintele U.E.R.), Valerian Lică (redactor-şef al revistei EPIGRAMA), D-na Elis Râpeanu (Bucureşti), Efim Tarlapan (Cluj Napoca), Constantin Mândruţă (Piteşti), Gheorghe Constantinescu (GECO- Braşov), Ioan Toderaşcu (Vaslui), Gheorghe Grosu (Bucureşti), Mihai Danielescu (Ploieşti), Corin Bianu (Bucureşti), Florian Saioc (Tg. Jiu), Mihai Sălcuţan (Buzău), oaspeţi de onoare: prof. Stefan Cazimir şi Nicolae Paul Mihail (Nicomah).

Sâmbătă, dimineaţa am participat la lansările moldo-ardeleneşt ale lui Efim Tarlapan, o avalanşă din care amintesc: “CUPIDON, COPIL DE ….ŢÂŢE”- epigrame…subversive, “CANTINA CELOR SĂRACI…CU DUHUL”- epigrame şi aforisme.

Am mai rămas şi cu excepţionala expoziţie de caricatură a lui Costel Pătrăşcan, cu prelegerile D-nei Elis Râpeanu, o enciclopedie epigramistică la purtător, cu duelurile Zarafu- Râpeanu, cu vibrantele poezii patriotice marca Florian Saioc, şi cu imaginea Crucii de pe Caraiman, tronând maiestuoaasă pe fundal.Mulţumim gazdelor, multumim celor care au venit şi au participat şi… să ne vedem sănătoşi peste un an!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s