MONITOR CULTURAL * on-line

CONSEMNARI DE LA SLATIOARA – Festivalul Eco/Etno/Folk Film: Opinii şi susţineri

Posted by ARP pe Octombrie 15, 2008

Prof. univ. Andrei BLAIER – regizor, preşedintele de onoare al festivalului: „Nu-mi amintesc ca la alte festivaluri din România să fi participat reprezentanţi ai atâtor ţări. Foarte puţini dintre cei care au aflat despre acest festival credeau că o să ne reîntâlnim la cea de-a X-a ediţie. Îmi face o deosebită plăcere să văd figuri cunoscute şi dragi şi oameni atât de sufletişti şi mulţi care au contribuit la realizarea acestei, după părerea mea, formidabile şi lăudabile iniţiative, în frunte cu reputatul scriitor Dinu Săraru. Se pare că, la ora actuală, mai mult se vorbeşte şi mai puţin se face; din păcate, se scrie mai mult decât se citeşte. E o situaţia la care însă nu au contribuit cei care au organizat acest festival, cei care au vrut să facă şi au făcut. Şi dovadă priza pe care au avut-o toate ediţiile acestui festival la cineaşti din atât de multe ţări ale lumii. Nu-mi amintesc ca la alte festivaluri din România să fi participat reprezentanţi ai atâtor ţări ca la Slătioara. Totuşi, vin participanţi din atâtea ţări, dar nu se scrie despre asta, nu interesează pe nimeni, aproape că-i întristează pe mulţi faptul că acest eveniment există.

Ne-au preocupat nu numai filmele documentare, ci şi filmele de ficţiune care au fost legate de tematica festivalului, tematică pe care, cu timpul, noi am mai completat-o; cred că cei care au produs acest festival au reuşit între timp să transforme un festival care părea unora că este decorativ şi exclusivist şi atâta tot într-un mare eveniment cinematografic.

(din intervenţia la simpozionul de film „Memoria culturală a popoarelor: civilizaţia tradiţiilor, tradiţia civilizaţiilor” desfăşurat marţi, 2 septembrie) >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s