MONITOR CULTURAL * on-line

Vasilica Grigoraş: Festivalul umorului „Constantin Tanase “, Ediţia a-XX-a, Vaslui, 6-12 octombrie 2008

Posted by ARP pe Octombrie 15, 2008

In saptamana 6-12 octombrie 2008, la Vaslui s-a desfasurat  Festivalul umorului „CONSTANTIN TANASE”, Editia a-XX-a. Exista deja o traditie, ca din doi in doi ani, in luna octombrie, vasluienii sa traiasca momente de neuitat impreuna cu umoristi romani de prestigiu. Prima editie a Festivalului a avut loc in anul 1970 si s-a dezvoltat de la an la an prin numarul participantilor (actori profesionisti si amatori, trupe de teatru, grupuri umoristice, autori umoristi,caricaturisti etc.) dar, mai ales prin calitatea artistica a actiunilor organizate.

Festivalul se desfasoara pe trei sectiuni de „confruntare” a umorului si bunei dispozitii:

– Concurs de carte satirico-umoristica

– Concurs de interpretare literatura satitico-umoristica

– Concurs de caricaturi

Spectacolele de teatru de comedie si revista incanta publicul vasluian, de la o varsta frageda (copii prescolari) pana la spectatori de varsta a treia. Semnalam participarea la aceasta editie a Festivalului umorului a unor nume importante ale artei teatrale si cinematografice romanesti (actorii: Dorel Visan, Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, Horatiu Malaiele, Matian Ralea, Florin Piersic jr, s.a., Geo Saizescu -regizor), literaturii satirico-umoristice (Cornel Udrea, George Corbu, George Zarafu, Vasile Largu, Aurel Bruma, Mihai Batog Bujenita etc., Bogdan Ulmu – critic de teatru), caricaturii (MARELE caricaturist Stefan Popa Popa’s, Nicolae Viziteu din Vaslui, Valentin Ciuca – critic de arta).

Spectacolele vor fi prezentate de Teatre de prestigiu din Romania : Teatrul National Bucuresti, Teatrul Scena Bucuresti, Teatrul „George Ciprian” Buzau , Teatrul „M. Eminescu ” Botosani, Teatrul „Victor Ion Popa” Barlad, Teatrul de Revista Majestic din Ploiesti ) si din Republica Moldova (Teatrul National din Chisinau).

Biblioteca Judeteana Vaslui s-a ocupat de Sectiunea Carte satirico-umoristica cu doua subsectiuni: concurs de manuscris si concurs de carte tiparita in perioada 2006-2008, organizarea de intalniri ale umoristilor cu publicul, lansari de carte, expozitie de carte satirico-umoristica, realizarea unei bibliografii: Literatura satirico-umorsitica romana contemporana. Institutia noastra detine un numar semnificativ de volume de literatura umoristica, majoritatea cu dedicatie si autograf de la autori, care fac parte din BIBLIOTECA UMORULUI, infiintata cu ani in urma la sugestia regretatului scriitor umorist si critic de teatru Valentin Silvestru.

Pe buna dreptate, monumentalul actor FLORIN PIERSIC afirma intr-un interviu acordat unui ziar vasluian ca „Fara doar si poate, Vasului este capitala umorului romanesc”.

In acest an Publicul vasluian se bucura de o gama larga de activitati deosebite:

LUNI, 6 oct:

– Vernisarea expozitiei de caricatura „NOSTRADAMUS SPUNE …” – 109 sefi de state si guverne, fotografii si scrisori de multumire pentru autorul albumului si expozitiei – STEFAN POPA POPA’S

– Deschiderea SALONULUI CARICATURII 2008 si lansarea albumului cu lucrarile Laureatilor concursului Salonului caricaturii : 1970-2008,

– Vernisarea expozitiei „RETRO-ESPO”; retrospentiva Salonului caricaturii : 1970-2006. Toate cele trei expozitii sunt prezentate de criticul de arta Valentin Ciuca din Iasi , prieten si colaborator al festivalului..

– Conferinta de presa si lansarea filmului de comedie PACALA SE INTOARCE, in prezenta regizorului Geo Saizescu si al actorilor Sebastian Papaiani si Denis Stefan

– Spectacolul de deschidere a celei de-a XX-a editii a Festivalului umorului „C. Tanase, 2008, cu piesa SANZIANA SI PEPELEA dupa V. Alecsandri. In distributie actori de marca: Mircea Albulescu, Ileana Olteanu, Razvan Oprea, Ovidiu Cuncea, Silviu Biris, Monica Davidescuy, Magda Catone s.a.

MARTI, 7 oct.

– Spectacolul pentru copii: SAMANTA VRAJITA, prezinta Teatrul „Ion Creanga” Bucuresti

– Intalnirea actorilor de la Teatrul National din Bucuresti cu liceenii vasluieni

– Premierea laureatilor Salonului de literatura satirico-umoristica

– Spectacolul DOCTORUL FARA VOIE de Moliere, prezinta Teatrul National din Chisinau

– Spectacolul SANZIANA SI PEPELEA, prezinta Teatrul National Bucuresti

MIERCURI, 8 oct.

– Lansari de carte: „Asta seara dansam… cu Bachus” si „Istoria dramatica a unui film comic” de Geo Saizescu; „Antologia epigramei romanesti” de George Corbu, Valerian Lica, George Zarafu; „Calendarele magarilor” si „Miracolul la Glodeni” de Mihai Batog Bujenita; „Inima de rezerva” de Aurel Bruma; „In asteptarea luminarii” de Vasile Larco; „Tichia de Margaritar” de Val Andreescu; De cine se teme Virginia Woolf, Eu, cel Ego, Aut Caesar, ofsaid Nihil, Romanul brusc de Cornel Udrea.

Dueluri epigramistice intre membrii Cenaclului umoristilor „Valentin Silvestru” din Vaslui si ai Academiei „Pastorel Teodoreanu” Iasi .

– Vernisarea expozitiei de caricatura semnata Nicolae Viziteu si lansarea volumului sau de caricatura „Flori de cactus”. Prezinta Bogdan Ulmu.

– Spectacolul „BLOCATI … IN DORMITOR” de John Tobias, prezinta Teatrul „George Ciprian” din Buzau

– Spectacolul „ZARURI SI CARTI” dupa Tommy Mcweeney, in distributie Florin Piersic jr. si Petre Fumuru

JOI, 9 oct.

– Spectacol de teatru pentru copii cu actorul Marian Ralea

– Spectacolul „BOLNAVUL INCHIPUIT” de Moliere, prezinta Teatrul „Victor Ion Popa” Barlad

VINERI, 10 oct.

– Concursul de interpretare satirico-umoristica cu un juriu de exceptie, format din: Dorel Visan (actor, pres. juriului), Geo Saizescu (regizor), Dan Mihaiescu (umorist), Aurelian Balaita (prof. univ. Iasi ), Luminita Uta (director Casa de cultura), Cornel Udrea (dramaturg), Stefan Oprea (critic de teatru(, Marcel Anghel (actor,

director Teatru „V.I.Popa” Barlad)

– Premierea castigatorilor concursului de interpretare

– Spectacol „IVAN TURBINCA” dupa Ion Creanga, prezinta Teatrul „M. Eminescu” din Botosani

SAMBATA, 11 oct.

– Spectacol oferit de castigatorii Marelui Premiu la concursul de interpretare satirico-umoristica

– Spectacol „MASCARICIUL” de A.P. Cehov, Prezinta Teatrul Scena

DUMINICA, 12 oct.

– Spectacol pentru copii „CARTEA JUNGLEI” dupa R. KIPLING, prezinta Teatrul de Revista Majestic din Ploiesti

– Inchiderea celei de-a XX-a editii a Festivalului umorului „C. Tanase” Vaslui cu spectacolul extraordinar „CLEPSIDRA CU ARIPI” de Cornel Udrea, prezinta Teatrul de Revista Majestic din Ploiesti

VASILICA GRIGORAS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s