MONITOR CULTURAL * on-line

MASACRUL MEMORIEI – Andrei Vartic: „Gorilele din arhitectură“

Posted by ARP pe Octombrie 16, 2008

Cine a permis construirea unui imobil aberant lângă casa Herţa, unde este amplasat, pe merite, Muzeului Naţional de Artă? O instituţie a statului responsabilă de arhitectura. Deci, un arhitect. Cine a proiectat această aberaţie arhitectonică? Tot un arhitect. Cine a impus o altă cumplită aberaţie arhitectonică pe locul fostei case a nobilimii, în spatele Catedralei din Chişinău? Tot un arhitect. Să nu fi văzut acesta că mizeria „operei” lui va scârnăvi tot fundalul natural al Catedralei, inclusiv cerul de deasupra ei? Poate nici n-a vrut să vadă fiindcă s-a supus fără cârtire dictatului politic şi banilor implicaţi în această urgisire a centrului Chişinăului.

Mai rău. Multor arhitecţi le este în cot de impactul negativ pe care î-l exercită arhitectura lor asupra sufletului cetăţenilor. Banul i-a făcut pe unii dintre ei, şi în primul rând pe cei care permit cu semnătura lor construirea unor imobile urâte, nu doar amorali, ci şi netalentaţi, vinovaţi de adevărate crime arhitectonice.

Tot în preajma Catedralei nişte arhitecţi hăbăuci au construit îmbulzeala de buticuri numită „Sun-city”, dotată şi cu o trecere pietonală hăbăucă peste strada Puşchin pe care nu trece nimeni. Acest urât centru comercial (împreună cu mai vechiul şi mai urâciosul „Gemenii”) este vinovat şi de uriaşele ambuteiaje care otrăvesc zi de zi inima civică a Basarabiei. Cui îi pasă de aceste ambuteiaje? >>>>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s