MONITOR CULTURAL * on-line

ATITUDINI – Andreea Burlacu: „Spune-mi cum vorbeşti ca să-ţi spun cine eşti“

Posted by ARP pe Octombrie 25, 2008

Întotdeauna cerem celor din jurul nostru să ne asculte,să ne înţeleagă,şi,cel mai important,să ne respecte.Dar cum am putea cere respectul celor din jur,dacă facem nişte greşeli de neiertat în felul de a ne exprima oral sau în scris? Felul în care vorbim şi scriem în limba maternă poate reprezenta o carte de vizită pentru noi.Spre exemplu,o persoană care se exprimă şi scrie corect este o persoană cultă,care se poate descurca în orice situaţie de comunicare şi care vrea să lase o impresie bună celor din jurul ei.Dimpotrivă,o persoană care dovedeşte necunoaşterea şi nerespectarea normelor de exprimare corectă este considerată incultă şi va ajunge să se excludă singură din relaţiile cu semenii săi.

Folosirea incorectă a limbii române poate afecta relaţiile interumane.Oamenii nu se vor sfii să râdă de o persoană incultă şi să o corecteze la fiecare pas,în aşa fel încât persoana respectivă va ieşi din proprie iniţiativă dintr-un grup doar pentru a nu mai fi ironizată pentru greşelile de tot felul pe care le face.

Una dintre cele mai importante căi-dacă nu cea mai importantă-prin care omul învaţă să se exprime corect este şcoala.În şcoală,cu ajutorul profesorilor,copilul învaţă să vorbească şi să scrie corect,să înţeleagă şi să utilizeze adecvat sensul cuvintelor,astfel încât să nu fie pus în situaţia ridicolă de a fi corectat,poate,de o persoană inferioară lui ca vârstă sau din oricare alt punct de vedere.Profesorii,care au învăţat la vremea lor temeinic să se exprime,pot reprezenta modele foarte importante pentru elevi,modele pe care aceştia să le urmeze cu încredere. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s