MONITOR CULTURAL * on-line

Cezarina Adamescu: „Note de pelerin“ (I)

Posted by ARP pe noiembrie 13, 2008

cezarina-adamescu-10SINGURĂ PE STRĂZILE MOSCOVEI. UN SEMN ROMÂNESC DE RECUNOAŞTERE

Singură pe străzile Moscovei. Nori alburii-roşietici se rostogolesc mânioşi înspre apus. Pe cer se profilează măreţ, turnul Kremlinului. Ajung la o intersecţie şi văd o clădire impunătoare: Biblioteca CCCR Lenin. Pe una din faţade are opt sculpturi înfăţişând scriitori, oameni de artă. Nu pot să-i identific de la această distanţă. Rubinul din steaua Kremlinului scânteiază, maşinile trec în zbor pe autostrăzi. Pe aici, pietonii traversează numai prin pasaje subterane. O întreagă animaţie la câţiva metri sub nivelul asfaltului. Oamenii par că s-au obişnuit cu modul acesta de circulaţie. Nu mai dau importanţă la nuanţe. Sunt prea grăbiţi pentru asta. Circulă, aproape alergând, ciocnindu-se uneori unul de altul, stând la coadă la ziare , la piroşte calde şi la majoritatea magazinelor. Absenţa soarelui nu pare să-i mai impresioneze.

La Kiev, într-un asemenea pasaj subteran din centrul oraşului, am văzut zeci de pictori care executau portrete alb-negru şi color, la minut, ba chiar unii artişti ambulanţi îţi decupau profilul în carton în circa două minute. Cu o rublă te vedeai pe dată imortalizat şi eternizat pe o coală de bloc, spre aducere aminte. Obicei parizian. Ceea ce este cu adevărat extraordinar, e că aceşti artişti sunt nişte pictori cu o mână măiastră, pentru că îţi surprind caracteristicile fizionomiei, sunt nişte portretişti desăvârşiţi.

Am găsit din întâmplare un magazin universal. Pe aici, majoritatea magazinelor se numesc Ţum sau Dum. La cel în care intru, găsesc diascopul foton mult râvnit cu imagini din Leningrad, îndeosebi din Ermitaj, câteva discuri, cârlige mici de pescuit pentru fratele meu Ion. După cumpărături mai am 8 copeici în buzunar, preţ de un ceai rusesc într-un vagon de dormit de tren internaţional. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s