MONITOR CULTURAL * on-line

IN MEMORIAM – „Pictorul Georges Dumitresco a trecut la cele veşnice“

Posted by ARP pe Noiembrie 13, 2008

georges-dumitrescoPictorul si omul de cultura Georges Dumitresco s-a stins din viata, in Lausanne, la varsta de 87 de ani. Nascut in Bucuresti, Romania, in 1922, a fost stranepotul pictorului iconoar si freschist Albert Mauerhamer. Ca elev, a participat la numeroase concursuri nationale de arta, iar in 1932 castiga Premiul national pentru pictura, decernat la Bucuresti si continua sa lucreze la gravura pe lemn.
in 1956 a fost arestat de securitate, pentru „crima de complot impotriva securitatii statului”. in ciuda cumplitului regim de detentie si a torturilor pe care le suporta timp de doi ani, isi pastreaza integritatea morala si figureaza in documentele de arhiva ca „nedenuntator”, calitate cu care putini dintre cei ce-au trecut prin infernul puscariilor comuniste se pot lauda. Eliberat din penitenciar studiaza arta si, in anul 1959, este numit sef de clinica la Spitalele din Capitala. in 1966 obtine diploma scolii populare de arta.
intre 1964-1969 participa la mai multe expozitii de grup si are expozitii personale. in 1968, Georges Dumitresco este fondatorul Salonul Medicilor din Paris. Un an mai tirziu are ultima expozitie personala la Bucuresti.
In 1969 fuge din tara si se stabileste in Elvetia, la Vallorbe. Traind in diaspora, Georges Dumitresco continua promovarea culturii si a traditiilor romanesti. Erudit, scriitor, poet, filozof, artist, doctor, membru al Asociatiei scriitorilor din Vaud, al Federatiei internationale a scriitorilor in limba franceza, al Asociatiei de scriitori romani si al Uniunii Mondiale a scriitorilor doctori. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s