MONITOR CULTURAL * on-line

Clara Arustei: „Moartea poetului Cezar Ivănescu. Radiografia unei crime (Scrisori către Manolescu)“

Posted by ARP pe Noiembrie 24, 2008

cezar-ivanescu-3

„a le spune însă ticăloşilor că ticăloşi sunt nu e nici o cestie de «creştere», nici cestie de «limbagiu», ci o foarte tristă datorie a tuturor oamenilor care au luat neplăcuta sarcina de a judeca despre netrebniciile ce se fac în lumea aceasta.” Mihai Eminescu

29 ianuarie 2008, ora 16. O ştire falsă incendiază presa. Cezar Ivănescu este supus unui asalt mediatic masiv, fără precedent în presa liberă, postdecembristă. Nici un alt scriitor nu a mai fost astfel hăituit în mod repetat, concertat şi public. Conducerea USR se autoimplică în acest scandal mediatic printr-o tăcere suspectă, cu toate că ar fi fost obligată moral şi statutar la o decizie fermă şi imediată, cum erau de altfel obligaţi şi membrii Colegiului CNSAS.

[Ca o măsura a dimensiunii atacului îndreptat împotriva scriitorului semnalez şi că în mediul electronic, pe internet, „intrările” denigratoare erau de ordinul sutelor de mii! Citiţi rândurile de mai jos pentru a înţelege absurdul întregii situaţii, atacul nu conţinea acuze de fond, ci unele care l-ar împietri până şi pe Kafka, erau chestiuni de „estetică facială” după care „frumoşii” literaturii române deduceau că Cezar Ivănescu este… securist!
În cazul defăimării „pe surse”, a cărui victimă a fost Cezar Ivănescu, este foarte important de precizat că toate actele de la CNSAS veneau în mod oficial pe adresa instituţiei care ceruse verificarea, Uniunea Scriitorilor din România (verificare solicitată cu acordul dat în clar de către toţi cei care urmau a fi verificaţi).
>>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s