MONITOR CULTURAL * on-line

Corneliu Stoica: „Vasile Pop, un maestru al compoziţiei“ (Expoziţia Vama Timpului)

Posted by ARP pe Noiembrie 24, 2008

vasile_pop_-_suraMuzeul de Artă Vizuală din Galaţi a propus în luna noiembrie a.c. o întâlnire cu creaţia lui Vasile Pop (n. 15 ianuarie 1935), pictor clujean mai puţin cunoscut în arealul de la Dunărea de Jos, dar cu atât mai interesant, fiindcă iubitorii de artă au marele privilegiu de a descoperi şi cunoaşte pe unul dintre reprezentanţii de frunte ai picturii româneşti contemporane. Un număr mare de lucrări, 123, unele de dimensiuni monumentale, populează simezele tuturor sălilor de la parterul instituţiei, vorbind despre munca uriaşă şi dăruirea totală a acestui cavaler al penelului, despre preocupările sale de a sonda universul uman în complexitatea lui, de a găsi soluţii plastice care-l individualizează în contextul plasticii româneşti.

Selecţia făcută de artist pentru muzeul gălăţean cuprinde tablouri din ciclurile „Bufniţe”, „Muzicanţi”, „Ferestre”, „Măria Sa Horia”, „Atelier”, „Arlechini” şi „Ferestre”, toate reunite sub genericul „Vamă Timpului”. Un titlu metaforic, cu o încărcătură semantică relevantă. Frumoasă şi durabilă vamă dată de artist timpului prezent şi mai ales celui viitor printr-o operă în care palpitul vieţii pulsează în ritmurile eternităţii.

Artist interiorizat, reflexiv, credincios figurativului, Vasile Pop pictează cu un respect aproape clasic pentru desen şi culoare, pentru formă şi volumetrie, dar nu rămâne un tradiţionalist, viziunile lui, soluţiile plastice adoptate, modul de organizare a spaţiului plastic sunt ale unui modern, ale unui pictor care a asimilat profund lecţia înaintaşilor şi care ştie să aduage sânge proaspăt pentru înnoirea artei. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s