MONITOR CULTURAL * on-line

Victor Martin: „Lipsa de criterii“

Posted by ARP pe Noiembrie 24, 2008

victor-martin1thumbnailSe publică după criterii din cele mai absconse, specifice oricărei perioade de tranziţie. Trăim, la alt nivel şi cu o direcţie opusă, o perioadă asemănătoare anilor ’50. Va urma, firesc, o perioadă de limpezire, de decantare a valorilor, şi e posibil ca, din mareea de talente, să dea şi România un laureat al Premiului Nobel, pentru literatură, exact în momentul când banii de pe dinamită se vor fi terminat.

În lipsa scriitorului, ca entitate distinctă, din când în când, se produce o înnoire. Cu toţii vor să participe la o operă reală; cu toţii vor să fie scriitori, exact ca atunci când s-a creat Biblia. Există un prea plin de informaţie, cuvintele dau pe-afară, iar Biblia, cea mai citită carte din lume, nu se prea mai citeşte; se poartă. Aşa cum această istorie s-a tot reînnoit, ori se reînnoieşte din nou, ori apare altceva.

Trăim timpuri lipsite de criterii. Pentru asta ne-am luptat, să nu ne mai impună nimeni criterii arbitrare, dar nişte criterii de bază tot trebuie să existe. Nimeni nu mai impune nimănui nimic; ori nu poate, ori i-e frică, ori nu vrea. Critica e dezorientată de creaţia literară existentă, iar creaţia literară merge în gol, lipsită de fermentul, catalizatorul, frâna sau cum s-o mai fi numind critica. Cercul vicios ar putea fi rupt de cel ce se crede mai deştept, adică de scriitor.

Cei mai în vârstă, lipsiţi de criteriile cunoscute de ei, caută să impună celor tineri parametri în care nici ei nu mai cred. Tinerii fug de aceste norme zaharisite, dar, ce păcat, fug cu toţii în aceeaşi direcţie, astfel încât fuga se transformă în mod de viaţă şi principiu de abordare a lumii înconjurătoare. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s