MONITOR CULTURAL * on-line

Lucian Marina: „Teatrul românesc din Voivodina“

Posted by ARP pe martie 5, 2009

gellu_naum_-_castelul_orbilorCASTELUL ORBILOR

Duminică, 14 februarie 2009, românii din Novi Sad au avut revelaţia de a vedea cum se face teatru serios. Teatrul (Profesionist) Românesc din Voivodina – Serbia, cu sediul la Vârşeţ, de data aceasta la Novi Sad, în ,,Atena Sârbească” a prezentat spectacolul cu piesa ,,Castelul orbilor” în regia lui Bogdan-Cristian Drăgan.

Cea de a unsprezecea premieră a Teatrului Românesc din Voivodina a avut loc la Vârşeţ, 21 decembrie 2008 iar, la reprezentaţia de la Novi Sad, trupa amintită coordonată de Petru Cârdu, a prezentat starea de laborator a unui spectacol după textele lui Gellu Naum. Încercând să ofere un răspuns, membrii trupei de teatru amintit au prezentat un ,,spectacol mozaical care frizează suprarealimsul şi absurdul, expresivitatea involuntară”, acesta fiind, după cum a menţionat Petru Cârdu, un spectacol bazat pe texte din ,,Malul albastru”, ,,Castelul orbilor”, ,,Zenobia”.

Demn de menţionat şi faptul că, spectacolul lui Bogdan-Cristian Drăgan a propus o plonjare în adâncurile subconştientului dar, în acelaşi timp, şi o înserare într-o proiecţie de filme pe durata desfăşurării sale.

Petru Cârdu, cunoscutul poet, traducător şi editor român din Serbia, de data aceasta în calitate de preşedinte al Consiliului Artistic al Teatrului (Profesionist) Românesc din Voivodina a declarat că, filmele sunt concepute într-o însolită cheie suprarealistă cu inserţii din Buňuel (,,Câinele andaluz”) şi cu scurte citate din romanul ,,Însinguratul” de Eugène Ionesco şi din ,,Procesul” lui Franz Kafka. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s