MONITOR CULTURAL * on-line

Valentin Văran: „Revolta în faţa tendinţelor poeziei moderne“

Posted by ARP pe Martie 5, 2009

valentin-varanLumea cuvintelor este o lume abstractă. O convenţie ce transformă întâi gândul în cuvinte, cuvintele se transpun mai apoi în semne, ca la urmă, descifrarea acestora înapoi în gândul cititorului să transmită, ca într-un ciclu, mesajul gânditorului.

Nevoia sufletului de frumos a exploatat acest mecanism, şi gândurile frumoase au ajuns înşiruite în acele semne convenţionale într-o ordine care capătă muzicalitate: poezia. Sute de ani, poezia a însemnat muzicalitatea cuvântului, pe plan secund, sau nu, urmărindu-se mesajul transmis.

Mintea alambicată şi în continuă căutare a omului nu s-a mulţumit cu ceea ce îi oferă limbajul cotidian, şi atunci, a inventat un limbaj propriu poeziei, abstractizând încă puţin, ascunzând mesajul gândit în spatele a ceea ce numim astăzi metafore, fără să dăuneze însă muzicalităţii.

Bine înţeles, asta s-a făcut sub semnul nevoii de libertatea exprimării, sufletul poetului refuzând limitarea convenţionalităţii, a posibilităţilor limitate a limbajului comun de zi cu zi.

Poezia în sine creează o atmosferă în care sufletul să poată respira, să găsească acea beatitudine, să vibreze la cote înalte, ameţitoare.

…şi câte forme poate căpăta astfel poezia…

Forma poeziei şi a mesajului ei depind doar – de care parte se situează sufletul poetului faţă de extaz: de partea plăcerii sau de partea durerii…căci numai în extaz, ceea ce creează poetul poate fi numit artă…

Ca să creeze deci artă, nu maculatură, poetul se supune unei auto-cenzuri, încercând prin actul creaţiei sale, o construcţie monumental-diafană, diferenţa dintre poet şi omul de rând care scrie – făcând-o abilitatea poetului de a caligrafia idei, nu cuvinte. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s