MONITOR CULTURAL * on-line

Melania Cuc: „Archiud, satul-muzeu“

Posted by ARP pe Martie 14, 2009

pict4028Situat la jumătate distanţă între Mureş şi Someş, în judeţul Bistriţa Năsăud,- cândva comună înfloritoare, astăzi doar un sat, care ar putea deveni în deceniile următoare, cătun, ARCHIUD este o aşezare atestată documentar în anul 1290, dar cu dovezi de locuire continuă încă din neolitic,- este un loc unic sub soare pentru cei care ne-am născut acolo. Este un sat de modă veche, fără asfalt şi fără reţea de gaz metan sau de apă potabilă. Cu o Scoală carem după ce  peste suta de ani a funcţionat cu şapte clase elementare, acum doar o pict4038mână de elevi în cele patru clase, cât mai are scoala. Am putea crede că este ultima răsuflare a unui sat care şi-a trăit traşi, şi-a mâncat mălaiul. Oare?

Despre Archiud au scris oameni de ştiinţă, istorici de renume, poeţi, preoţi, profesori… Archiudul fiind mereu aşezat în filele unor monografii de specialitate strictă sau, după caz,  în paginile unor tratate ştiinţifice, de arheologie, dar şi în cărţi de literatură, în ziare.

In demersul de faţă, am căutat să alăturam printr-o afinitate pe cât pict4074posibila, lucrări dispersate dar şi fragmente de lucrări, unele editate, alte aflate doar sub formă de  manuscris, de schiţă, dar care, toate la un loc formează aproape un întreg privit din unghiuri evident diferite.

Monografia de faţă se vrea doar un alt început, un punct din care se vor relua, în timp, demersurile alcătuirii unei monografii ample, – bază rămânând aceste pagini editate, care vor fi  aduse la zi, cronologic .

Prima lucrare despre Archiud, scrisă de un om pict4118al locului,-pe care am citit-o, a fost cea realizată de bătrânul şi preaiubitul nostru preot, Patriciu Tătaru. De aici, mai apoi în timp, mi se pare că şi-au trasat jaloanele alte monografii, şi care câteva dintre ele, s-au constituit  în lucrări de diplomă universitară sau altele pentru obţinerea de grad didactic etc.

O lucrare de-a dreptul unică, frumoasă, este cea realizată de preotul , pe atunci, în anul 1977,  paroh al Bisericii Ortodoxe din Archiud, Octavian pict4134Băieşu. Lucrarea are un un stil elevat, cu un text atractiv şi uşor de parcurs de către cititor, dar mai cu seamă se bucură de un suport documentar de excepţie. Cuprinde capitole diverse şi armonios legate între ele,-  de aceea, am ales-o şi chiar constituie baza monografiei actuale. La lucrarea pr. Băieşu, în paginile care urmează, se adaugă date decupate şi inserate în text, de la caz la caz, din diferite lucgrări ale altor auroti locali şi nu doar, care care au un punct comun de referinţă: ARCHIUDUL. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s