MONITOR CULTURAL * on-line

Cezarina Adamescu: „Reportaj de la Ceahlău“

Posted by ARP pe Iunie 4, 2009

casa„…Casa mea de la munte, ce se întâmplase  să o cumpăr pe Ceahlău, întru început de primăvară, de altădată. Acesta este locul meu pe Pământ (s.n.). Căci în această viaţă unde nu banii, ci sensul vieţii senine şi împăcate face totul ireductibil, a găsi ceea ce ţi se potriveşte este lamura şi esenţa ( s.n). Acolo este cerul mai limpede şi bolta nopţii cu cele mai multe stele de pe Pământ, acolo am văzut cel mai frumos, irepetabil şi misterios curcubeu din viaţa mea şi acolo sufletul meu va rămâne veşnic s.n.) până când <plinitu-s-a vremea>  şi timpurile se vor sfârşi” – scria în data de 5 mai 2004 cărturarul şi promotorul cultural  Artur Silvestri

troita mareŞi cum, din nefericire, „plinitu-s-a vremea”, plecând pe urma spuselor şi paşilor Domnului Artur Silvestri, ne-am dus să-i căutăm şi să-i aflăm prezenţa spirituală, dar şi cea aproape fizică, amprenta şi parfumul din lucrurile personale, din copleşitoarea sa operă, duhul său impregnat în trunchiul brazilor seculari ai Ceahlăului, în casa care a rămas văduvă, martor mut al trecerii sale fugare prin lumea  cea lesne stricăcioasă şi pieritoare, loc sfânt şi leagăn de odihnă unde s-a ridicat o superbă troiţă maramureşeană, un „semn” pământesc şi ceresc  al trecerii sale, simbol al Morţii, Învierii şi Înălţării care împunge înălţimile cu vârful ei semeţ, dovadă că moartea nu are ultimul cuvânt în destinul şi în existenţa omului. Un semn că aici a trăit şi acum nemureşte, acest vrednic de numele de român, care a avut ca ideal – unirea într-o singură inimă a spiritelor universale: Dr. Artur Silvestri, cel ce aparţine acelui tip de oameni ai energiilor luminate, cum s-a exprimat distinsa doamnă Lucia Olaru  Nenati.

Vineri-sâmbătă, 29-30 Florar, 2009, zile de har deosebit, de evlavie, de tristeţe senină şi împăcată, de aducere aminte pioasă. Un mănunchi de scriitori, istorici, critici, oameni de cultură şi artă din Bucureşti, din ţară şi chiar din străinătate, au plecat în pelerinaj la Casa memorială de la Ceahlău, ţinând să-l omagieze pe cel care le-a fost mentor, învăţător şi prieten, în ziua în care se împlineau şase luni de la nedreapta sa dispariţie fizică.

Asociaţia Română pentru Patrimoniu – al cărei promotor şi fondator a fost Artur Silvestri a organizat o suită de manifestări memoriale dedicate marelui dispărut, începând cu ziua de vineri, când, cu două microbuze, scriitori şi oameni de cultură au parcurs drumul Bucureşti-Ceahlău, acolo unde se află „locul său pe Pământ”, casă devenită memorială, care, din luna august curent va fi deschisă turiştilor şi unde se înalţă troiţa adusă din Maramureş, simbol al Sfintei Treimi, în amintirea acestui spirit coagulant, descoperitor de nestemate pentru istoria prezentă şi viitoare a neamului nostru, cel care a adunat scriitorii din toată lumea în ceea ce se numeşte în chip magistral „România Tainică”.

Printre cei prezenţi au fost: Elena Buică – Toronto, venită anume pentru acest pios eveniment comemorativ, doamna Elisabeta Iosif, redactor şef la revista  on-line „Cetatea lui Bucur”; doamna Elena Armenescu,  poeta Cleopatra Lorinţiu care a publicat prima carte de exegeză: „Artur Silvestri – Vocaţia Căii Singuratice” – volum îngrijit şi coordonat de Mariana Brăescu Silvestri, o carte de excepţie despre un om de excepţie, apărută recent la Carpathia Press,  scriitoarea Ioana Stuparu, un adevărat cronicar al evenimentelor omagiale consacrate marelui dispărut, Nastasia Maniu care, la rândul  său, nu a lipsit de la nici o comemorare, au venit fiecare cu sufletul „ochi” de Lumină pentru Artur Silvestri. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: