MONITOR CULTURAL * on-line

Titina Nica Ţene: „Fabula – hidoşenia din spatele frumuseţii măştilor“

Posted by ARP pe August 7, 2009

Titina Nica Tene2Cunoscut ca poet şi epigramist, Gavril Moisa ne face o surpriză plăcută  publicând volumul de fabule, intitulat simptomatic”Fabule trăsnite”,Editura Grinta, Cluj-Napoca,2009,cu o prefaţă de Constantin Cubleşan.

Pentru a înţelege mai bine rolul şi sensurile fabulelor lui Gavril Moisa e necesar să facem un mic istoric al acestei specii literare atât de gustate de cititori. După cum se cunoaşte, fabula este o scurtă  naraţiune alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personifică animalele, plantele şi lucrurile, satirizând anumite moravuri, mentalităţi, deprinderi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. Ea este structurată astfel: povestirea propriu-zisă şi morala. Pentru realizarea fabulei se foloseşte, ca figură de stil , personificarea.

Fabula este folosită din cele mai vechi timpuri. Cei din Mesopotamia, cu 2000 de ani în.de Hr.gustau din plin această formă de redare a realităţii. În Grecia antică fabula era folosită cu succes de Hesioa (sec.VIII în Hr.), de Esop, (sec.VI în.Hr), considerat fiind ”părintele fabulei” , sau de Socrate. În Roma antică această specie literară era folosită cu multă rezonanţă de Horaţiu iar în Evul Mediu de autori care semnau cu pseudonimele: Romulus, Syntipus, etc, iar în secolul al XII-lea Marii de France publică o culegere cu 63 de fabule. Iar mult mai târziu această specie este folosită cu succes de La Fontaine, în Franţa, iar la noi Grigore Alexandrescu,(1810-1885) publică multe fabule, printre care: Boul şi viţelul, Câinele şi căţelul, Câinele şi măgarul, Dreptatea leului, Ursul şi vulpea şi multe altele. >>>>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s