MONITOR CULTURAL * on-line

Florin Contrea: „Despre geometria focului spiritual scrisă de Eugen D. Popin“

Posted by ARP pe Septembrie 20, 2009

Florin ContreaPoemele lui Eugen Doru Popin apărute în volumul cu titlul pitagoreic; Geometria focului (Editura Anthropos, Timişoara, 2009), se remarcă: „Printr-un lirism imagistic de o certă sensibilitate simbolică”  – după cum remarcă Graţiela Benga într-o notiţă din pagina de prezentare a copertei.

Simbolic este ales şi tabloul pictorului englez Turner din prima copertă, înfăţişând în culori impresionante „Incendiul clădirii Parlamentului la 16 octombrie 1834”. Focul reflectat în apele aprinse ale Tamisei este sugerat – tot simbolic, dar într-o altă dimensiune, – de nuanţa roşcată a blănii „vulpoiului nesuferit şi urât” din poemul cu care se începe volumul, atunci când, citez: „… poetul întârzie la masa de scris // o vulpe – / care nu se deosebeşte cu nimic / de oricare alta – / se opreşte în faţa uşii de sticlă / şi priveşte curioasă înăuntru…” (Portret cu vulpe tomnatică).

Din acea parte, – din dimensiunea mitică, desigur, – ceea ce poate vedea şireata vulpe în camera poetului, nu este decât o privire melancolică din care răzbate un gând adânc. Acest gând adăposteşte „în memoria zilei” începutul drumului de undeva din infinit. (Paralele). Fragmentul de amintire impregnat de „aroma de iasomie” ce vine din „o altă natură fantastică” – face ca versurile poetului să aibă încă o dimensiune esenţială, cea a filozofiei, dar a unei filozofii a timpului şi a sentimentului, mai mult decât a unei raţiuni reci şi impersonale cum am putea crede la o primă evaluare. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s