MONITOR CULTURAL * on-line

dr. Dorel Schor: „Aceasta nu este o pasăre cântătoare“

Posted by ARP pe decembrie 12, 2009

Lydia Elron menţine în atenţia permanentă a publicului remarcabila creaţie artistică a regretatului pictor Baruch Elron. De data aceasta, ne propune o tematică interesantă, „tablouri realiste şi surrealiste în care apare pasărea, ca simbol al aspiraţiilor, al libertaţii”.

Ea ne propune ca exemplu „o pasăre măiastră care face ceasuri în loc de ouă, alta care hrăneşte puii cuibăriţi într-o pălărie (simbol al maternităţii), sau o pasăre care duce veştile peste acoperişurile din Iaffo ori poartă…o mască de gaze”.

Această prezentare modestă poate fi, desigur, mult completată. Opera lui Baruch Elron este foarte bogată în simboluri. Creaţia, Natura, Omul se află în impact permanent, un impact care îmbină simultan elemente dintr-o lume conştientă, inconştientă şi subconştientă. O lume a visului conectată cu o viziune creativă de o mare originalitate. La el, procesul creativ se bazează pe simboluri şi metafore, pe echilibrul dintre contrarii, acesta fiind în esenţă condiţia progresului.

Analogiile şi aspectele ambivalente servesc cu prisosinţă imaginaţiei şi limbajului pictural. Emblematica folosită de Elron poate fi percepută, desigur, în interpretări diferite. Arta lui se identifică cu şcoala realismului fantastic, acel stil care acceptă realitatea modernă prin înţelegerea complexităţii umane. >>>>

Reclame

Sorry, the comment form is closed at this time.