MONITOR CULTURAL * on-line

Lucreţia Berzintu: „Interviu cu Liana Saxone-Horodi“ (50 de ani de creaţie

Posted by ARP pe decembrie 12, 2009

LIANA SAXONE-HORODI – Artist plastic & publicist, Haifa, Israel

„Creaţia artistică a Lianei este un Imn dedicat omului. Omul în sine, obiceiurile lui, obiectele lui, visurile lui. Toată  creţia artistică a Lianei este de fapt doar exprimarea în pictură a înţelegerii şi a imensei dragoste pentru oameni ce o caracterizează!”

(Elron, Jurnalul săptămânii, 29 octombrie 2009 – citat din câteva pagini dedicate pictoriţei Liana Saxone-Horodi la vernisajul expoziţiei   „Excursie în Vadi Nisnas” din 1995, pagini puse la dispoziţia pictoriţei de către Lidia, soţia regretatului pictor Baruch Elron).

***

Am admirat peisajele realizate de Liana Saxone – Horodi având, după cum a mărturisit artista, genericul, – „De la Haifa în România şi înapoi” -, adică descrieri nuanţate ale impresiilor culese, deopotrivă, în ţara în care trăieşte şi ţara în care s-a născut, mai precis, pitorescul unor peisaje, în special a celor de la Haifa şi de la Braşov.

Am încercat să  disting deosebirile de luminozitate dintre lucrările cu subiecte din România şi cele din Israel, dar cu foarte mici amănunte, exprimate în pete discrete de culoare, ele sunt ca şi insesizabile. Soarele este acelaşi, deşi luminează altfel, iar cerul, când e liber de nori nu e altul. Artista creează astfel o acoladă sentimentală între două locuri de pe glob, la fel de >>>>

Reclame

Sorry, the comment form is closed at this time.