MONITOR CULTURAL * on-line

Dorel Schor: „Calitatea de caricaturist a lui Eduard Mattes“

Posted by ARP pe februarie 26, 2010

Eduard Mattes este arhitect. Absolvent al prestigiosului Institut de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, ceea ce nu l-a împiedicat să deseneze portrete, să sculpteze în lemn, să picteze în ulei… Şi totuşi, pe cartea sa de vizită că profesionist al artelor vizuale relevanţa este calitatea de caricaturist. Poate şi pentru că, în acest domeniu, a avut cele mai  mari satisfacţii personale.

Caricatură este un gen al graficii în care artistul conferă subiectului o notă critică, satirică sau umoristică. Tocmai de aceea, în ciudă aparenţelor, este în opinia mea un gen dificil. Nu numai că se cere o execuţie deosebită a desenului, dar mai trebuie să ai idei. Şi încă din acelea care să amuze sau să electrizeze. Caricatură este, prin destinaţia ei, legată de mijloacele de comunicare. Cît priveşte genul ei, în funcţie de  tematică abordată, poate fi politică, socială, de moravuri, portretistică, de divertisment…Cum se obţin efectele dorite în caricatură? Prin exagerare. Funcţionează aceeaşi lege valabilă în literatură de gen: exagerarea conştientă.

De la grotesc la fantastic, de la bonomie la dramatic, de la simpatie la critică acidă, totul e permis în caricatură. Uneori moralizatoare, alteori vitriolanta, legată de evenimente cunoscute, plasată adesea în centrul atenţiei publice, caricatură este determinată de multe ori de actualitatea cea mai stringentă. >>>>

Reclame

Sorry, the comment form is closed at this time.