MONITOR CULTURAL * on-line

Adalbert Gyuris: „De vorbă cu Adrian Crânganu“

Posted by ARP pe martie 30, 2010

Adrian CRÂNGANU: prozator şi publicist, născut în 5 octombrie 1962 la Reşiţa. Din anul 1991 este ziarist. La început a fost redactor la „Timpul”, apoi la „Sud-vestul” (amândouă publicaţii din Reşiţa). Din anul 2008 este redactor şef la „Caraş-Severin în 7 zile” din Carasebeş.

L-am întâlnit pe Adrian Crânganu pe când era redactor la ziarul „Sud-vestul”. Apoi a devenit redactor şef la publicaţia mai sus amintită, însă el nu şi-a schimbat atitudinea, a rămas la fel de modest şi corect. Adi cum îi spun prietenii (mă bucur că şi pe mine mă include printre ei) este un tânăr silitor, scrie cu uşurinţă, este perseverent şi meseriaş în tot ce face.

„Am considerat întotdeauna că, înainte de a fi scriitor, sunt om.”

Adalbert  GYURIS: Crezi că scriitorul este obligat acum la un anumit tip de comportament?

Adrian  CRÂNGANU: Scriitorul, zic eu, la fel ca oricare alt om, nu cred că este sau că ar trebui să fie constrâns să facă ceva anume, cu atât mai puţin să fie oblogat la un anumit tip de comportament, să se înscrie în nişte şabloane. Generalizez pornind, în particular, de la cazul meu. Am considerat întotdeauna că, înainte de a fi scriitor, sunt om. Unul cu bune şi cu rele, cu calităţi şi defecte, cu limitele lui. Orice scriitor este, cred, un simplu om, care are în plus faţă de ceilalţi un har, un dar dat de Dumnezeu, pentru care el nu are niciun merit. >>>>

Reclame

Sorry, the comment form is closed at this time.