MONITOR CULTURAL * on-line

Gabriela Căluţiu-Sonnenberg: „Semana Santa“ (Săptămâna Sfântă) – Festivităţile Pascale în Spania

Posted by ARP pe martie 30, 2010

În materie de sărbători religioase există particularităţi şi diferenţe fireşti de la o naţie la alta, dar nimic nu depăşeşte în efort şi spectaculozitate amploarea Festivităţilor Pascale proprii spaţiului catolic hispanic. E foarte probabil ca fastul neobişnuit al Sărbătorii Paştelui la spanioli să se datoreze concurenţei latente a autotprezentei credinţe Islamice, practicate cu ardoare de-a lungul secolelor de numeroşii supuşi musulmani cu care au convieţuit. Mai puţin interesează însă cauzele, cât fenomenul în sine, care fascinează atât de tare încât puhoaie de gură-cască de pe întreaga Planetă asaltează an de an marile oraşe spaniole, venind special să contemple Minunea.

Fără  îndoială, Sărbătoarea Paştelui e peste tot în lume un fenomen particular, o problemă extrem de delicată, aproape intimă. Fiecare popor o interpretează într-un mod propriu, aproape personal. Nu arareori, în această perioadă a anului simţim o reacţie de respingere involuntară, un fel de rugăminte mută din partea creştinilor, care parcă îşi doresc liniştea necesară concentrării asupra lor înşişi.

Ne-am obişnuit să acceptăm tacit eforturile lor de întoarcere spre interior, concentraţi asupra dialogului cu Divinitatea, căreia fiecare tinde să I se apropie prin mijloace şi “reţete” mai mult sau mai puţin infailibile. Unii îmbrăţişează Postul, alţii primenirea fizică şi spovedirea spirituală, sau totul concomitent. >>>>

Reclame

Sorry, the comment form is closed at this time.