MONITOR CULTURAL * on-line

George Anca: „Enciclopedia Vâlcii lansată la colocviile de marţi“

Posted by ARP pe Septembrie 21, 2010

Legenda spune că Brâncuşi, vizitând, se pare, Episcopia (arhivele orale nu se inventaseră), ar fi făcut această juvenilă apreciere: Râmnicu-Vâlcea este cel mai frumos oraş românesc.

Să ne vizualizăm şi pe, parţial omonimul său martiric („brâncă-brânci”, cf. V. G. Paleolog), Brâncoveanu la Râmnic, odată cu peste 600 de ani de înscrisuri majoritar voievodale şi episcopale. Între Brâncoveanu şi Brâncuşi, vâlcenii şi-au construit discret şi mănăstiresc destinul colinar-cozian, ajungând, evident, Bucureştii sau Parisul însuşi. Anton Pann sau Gib Mihaescu, până la Constantin Mateescu şi mai tinerii ca el, au fost egal inspiraţi de Râmnic şi de Bucureşti. De-o fi Râmnicul cel mai „mic” Paris ori o sculptură brâncuşiana sau un trovant spălat de Olt-Gresarea ne vor intima, anunţasem, creatori ai Râmnicului de azi.

Genericul Colocviilor de Marţi din 31 August, pe Calderon 39, a fost lansarea Enciclopediei Judeţului Vâlcea, vol.I, Prezentare generală, Editura Fortuna, Râmnicu-Vâlcea, 2010, cu participarea unora din cei cuprinşi în această carte de o mie de pagini, în 14 capitole – Cadrul natural, Istoria, Populaţia şi împărţirile administrativ teritoriale, Economia şi societatea, >>>>

Anunțuri

Sorry, the comment form is closed at this time.