MONITOR CULTURAL * on-line

~Adriana Vidroiu Stanca: „Xenofobia şi rasismul“

Romanii din diaspora suntem ambasadorii unei tari care apartine europei din totdeauna.  Mesageri ai unei culturi si vorbitorii unei limbi latine prin excelenta. Suntem deci ramurile unui arbore cu radacinile adanc infipte in istorie, o istorie de care ar trebui sa fim orgoliosi si pe care suntem datori sa nu o murdarim cu noroi.  Cum spuneam la inceputul acestui articol, suntem ambasadorii unei tari iar faptul ca din diferite motive traim raspanditi prin toate colturile lumii, ne face responsabili de imaginea Romaniei . Xenofobia si rasismul se naste din necunoastere si de aceea trebuie sa punem cu totii umarul la transmiterea unei imagini reale occidentului, imagine de care nu trebuie sa ne fie rusine, dimpotriva, ceea ce se petrece acum in Romania sunt pasii pe care occidentul, la vreamea lui a trebuit sa ii faca. Nimic din ce se intampla azi in Romania nu-i este strain occidentului, desi se pare ca unii au uitat acest aspect al drumului spre democratie si spre economia de piata. La fel de adevarat este faptul ca in Romania schimbarea se face lent, atat de lent incat oamenii au obosit traversand” tunelul „, ca si-au pierdut increderea ca” luminita „ de la capatul lui isi va face aparitia vreodata.

Dupa mai bine de sase ani de occident,  am putut sa petrec cateva zile in tara si cu aceasta ocazie mi-am putut da seama ca Romania s-a schimbat. Transformarea este atat pozitiva in unele aspecte cat si negativa pe cateva planuri care nu sunt deloc lipsite de importanta.

In Spania, romanii sunt destul de repede acceptati, datorita similitudinilor dintre cultura, limba, civilizatia, religia si caracterul romanesc si cel spaniol. Dintre cei cu drept de munca, romanii sunt pe primul loc(inaintea chiar a spaniolilor)care cotizeaza la Asigurarile Sociale intr-un procentaj de 96% in timp ce spaniolii au un procentaj de 85%. Sunt institutii si procincii care recunosc public influenta pozitiva a comunitatilor romanesti, care alaturi de celelate comunitati, reprezinta motorul economiei spaniole.

Trist este insa faptul ca la nivelul omului de rand, romanii sunt asociati cu retelele de prostitutie, cu grupurile de hoti care actioneaza in benzi bine organizate, cu romii care isi vand copiii prin baruri sau care cersesc prin mijloacele de transport public.

Datorita acestora esti nevoit sa te aperi pe tine si pe toti ceilalti romani anonimi care muncesc din greu si care prin atitudini si fapte,  fac cinste unei tari care isi merita pe deplin numele de tara europeana.

Sa nu uitam ca trebuie sa aratam lumii cine suntem cu adevarat, ca fiecare dintre noi sa se adune in jurul organizatiilor si asociatiilor romanesti infiintate, sa participam in activitatile culturale organizate de acestea, pentru ca spiritul, cultura, obiceiurile, istoria, literatura si arta romaneasca, sa se faca cunoscute occidentului, pentru ca doar atunci xenofobia si rasismul vor putea sa dispara iar Romnia isi va putea ocupa locul pe care si-l merita alaturi de celelelte state europene. Trebuie sa tinem cont de valoarea morala a identitatii pe care o vom lasa mostenire copiilor si nepotilor, identitate de care suntem cu totii responsabili.

ADRIANA VIDROIU STANCA, Spania

Reclame