MONITOR CULTURAL * on-line

~Cezar A. Mihalache: „De dragoste de ţară“

Muntele a tăcut… Acolo, la hotarele Cazanelor Mici, cerul a vărsat o lacrimă. A plâns peste meleagurile frământate de istorii ale getodacilor, lăsând un strop să alunece peste obrazul rece al stâncii.

Făuritorul lui Decebalus Rex a plecat în Olimpul în care se va întâlni de acum cu toţi înaintaşii săi. Cu părinţii acestui neam pe care el, ales cărturar, i-a venerat şi i-a cinstit până în cea din ultimă clipă.

Când, nu cu mulţi ani în urmă, muntele a luat chipul regelui dac, stânca şi-a întrupat pe vecie noua semeţie ca mesaj al ctitorului peste ani. Decebal, înaintaşul ales de profesorul Josif Constantin Drăgan pentru a-i fi sculptat chipul în fărâma de munte, era străjerul pe care istoricul îl aşeja la hotarele ţării. O santinelă pentru Adevărul Istoric, refuzat atâta amar de vreme nouă, şi pe care Josif Constantin Drăgan a luptat o viaţă întreagă, o santinelă a Respectului şi Demnităţii neamului.

De fapt, privind în urmă poţi înţelege mesajul pe care a vrut ctitorul să-l lase tuturor celor ce vor veni. Pentru că Decebalus Rex este şi o urare de bun venit pentru aceia care vor să ne treacă apele cu gânduri bune, şi care pot desluşi în ochii atât de vii ai stâncii milenare blândeţea şi ospitalitatea poporului nostru, dar este şi un avertisment la adresa veneticilor, care nu trebuie să uite Dărjenia şi Fermitatea aceluiaşi popor în clipele de cumpănă.

Josif Constantin Drăgan a muncit enorm. A muncit pentru a arăta poporului său rădăcinile istoriei sale milenare. A muncit pentru a ne lăsa drept mărturisiri de credinţă mii de pagini ale mândriei de a fi român, ale dreptului nostru de a privi în ochi celelalte mari naţiuni.

Ctitor a nenumărate simboluri naţionale, Profesorul Drăgan a scris fără ostenire pentru a lăsa urmaşilor pagini de istorie, de Adevăr Istoric, despre noi şi trecutul nostru. A scris strivind şi desfiinţând minciunile fariseilor, lăsând în urma sa dovezile de netăgăduit ale dreptului nostru de a ne privi cu Demnitate trecutul. Ne-a cinstit Eroii Neamului, dând curaj unor generaţii mutilate de vitregiile unor vremuri nedrepte să se ridice pentru a apăra memoria înaintaşilor.

La Cazanele Mici, muntele nu mai poate cuprinde cu semeţia sa omul. Pentru că Omul Josif Constantin Drăgan a urcat cu mult peste înălţimile sale, păşind în acel Olimp al strămoşilor ce ne veghează. Mesajele ctitorului către fiecare dintre noi ne străjuiesc de acum la fiece pas. Poate că încă nu le putem cuprinde  întreaga înţelepciune, dar cu timpul vom învăţa ale înţelege. Trebuie doar să dschidem ochii. Trebuie doar să învăţăm a privi istoria dincolo de patimile unor contemporani. Trebuie doar să avem curajul de a ne înfăţişa cu mândrie istoria, valorile, perenitatea. În clipa în care vom face acest lucru mesajele se vor deschide către fiecare dintre noi.

Prin cărţile sale de Istorie, Drept şi Economie, dar şi prin cele de călătorie, ce ne relevă experienţa cărturarului trecător prin această lume, Josif Constantin Drăgan ne-a cultivat pasiunea pentru cunoaştere. Prin institutele de învăţământ fondate, Josif Constantin Drăgan ne-a dat avântul pentru a privi dincolo de mărginirea autosuficienţei. Prin lăcaşurile de cult ctitorite, Josif Constantin Drăgan ne-a deschis poarta spre cuprinderea înţelepciunii spirituale. Iar prin relevarea cu har şi meticulozitate a trecutului neamului nostru, Profesorul Josif Constantin Drăgan a sădit seminţele unei noi generaţii de ucenici.

Rămâne de datoria noastră, a acelora care l-am cunoscut şi am avut onoarea de a ne fi aflat, chiar şi vremelnic, sub aura acestui iluminist al nemului, să hrănim aceste sămânţe cu acea parte de înţelepciune şi cunoaştere pe care am căpătat-o.

CEZAR A. MIHALACHE,

Redactor-şef „Naţiunea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s