MONITOR CULTURAL * on-line

~Clara Arustei: „Moartea lui Cezar Ivanescu – o tragedie horror“

In ce priveste cazul poetului Cezar Ivanescu pot spune ca pe masura
ce adun mai multe date imi devine mai clar ca moartea sa nu a fost una ‘normala’.
Tot ce s-a intamplat in cele doua spitale din Bacau este straniu
si pare desprins dintr-o tragedie horror.
Tacerea si lasitatea conducerii USR, cenzura post-mortem la care este supus Cezar Ivanescu (caz unic, cred) nu fac altceva decat sa adanceasca suspiciunile care exista in legatura cu aceasta disparitie stranie. Din pacate toata conducerea USR a incalcat atat propriul statut, cat si toate normele morale de functionare ale unei organizatii de breasla intr-un stat care se pretinde sau macar tinde sa fie de drept.Atat a valorat viata unui poet de geniu, cat acea minima declaratie smulsa domnului Nicolae Manolescu si afisata pe site-ul USR (nedatata si nefinalizata prin nimic, asa ca o chestiune atemporala). Este tot ce a obtinut in aceasta tara, cu pretul propriei vieti.
Articolul http://www.jurnalul.ro/articole/116735/cazul-ivanescu:-o-nebuloasa-pentru-cnsas este singura reactie extrasa cu greu de la CNSAS, fiind un demers jurnalistic si nu o declaratie de presa.   Dvs. ce impresie va creeaza o instituie a statului Roman, democrat si european precum CNSAS care a functionat ca o institutie conspirativa, similara celor de trista amintire din neagra perioada comunista? Ce credeti si ce putem crede noi, cu totii, despre o institutie care nici pana acum nu a dat o simpla declaratie de presa care sa clarifice acel incident monstruos? Este minumul gest pe care o institutie democratica aflata intr-o tara democratica ar fi obligata sa il faca.  De altfel, la o consultare chiar si sumara a site-ului CNSAS devine evident faptul ca nu au existat procese-verbale o buna perioada de timp (11.12.2007-20.03.2008). Site-ul fiind actualizat in tot acest interval cu ordonanta de urgenta etc. Rezulta logic ca in tot acest interval

nu au fost emise nici un fel de documente avand caracter oficial.

In acest sens poate fi consultat si Monitorul Oficial.

Cezar Ivanescu a fost nedreptatit pana in ultimul moment al vietii sale, moartea sa fiind invaluita in mister, nefiind clar cum de a putut muri ca urmare a unei operatii minore, programate si care nu presupunea nici un fel de risc.

CLARA ARUSTEI

Reclame

3 răspunsuri to “~Clara Arustei: „Moartea lui Cezar Ivanescu – o tragedie horror“”

 1. Parca totul este dintr-un roman S.F.! Ceea ce s-a întîmplat cu poetul Cezar Ivanescu, înclin sa cred ca totul a fost programat, începînd cu cei din Iasi care l-au umilit prin ziare cu tot felul de neadevaruri, continuînd cu cei din Bucuresti care l-au denigrat cu acea poveste a CNSAS-ului care functiona în ilegalitate, urmarindu-se eliminarea lui din punct de vedere moral. Oare s-a urmarit si eliminarea lui fizica? Ar fi prea groaznic! Ma întreb, asa ca omul: Daca nu s-a actionat organizat pentru sustinerea poetului Cezar Ivanescu,neexistînd acea Decizie de colaborator al Securitatii –
  logic la un plan de linsaj mediatic dinainte programat, a disparut si constiinta individuala la condeierii nostri români? Sau e vorba de lasitate?
  Au existat anumite interese de a-l elimina din viata pe marele poet Cezar Ivanescu? Ma întreb si va întreb, de ce? Evenimentele care au urmat, începînd cu 29 ianuarie cu acea stire falsa în ziare, de colaborare cu Securitatea, se întelege ca s-a urmarit eliminarea poetului Cezar Ivanescu din viata publica, sau chiar s-a dorit moartea lui.Redau pe scurt perioada de la internare în Clinica Palade si pîna la moarte. Îi rog pe cei care citesc aceste rînduri, sa-si exprime deschis opiniile. Pe 23 aprilie 2008 i-am telefonat lui Cezar Ivanescu si nu mi-a raspuns, repetînd apelul de vreo 2-3 ori, la fel nu mi-a raspuns, dar se auzea ca cineva închide telefonul. Aflasem de la fiica sa, Clara Arustei, ca era internat la o clinica privata din Bacau, începînd cu 21 aprilie 2008 pentru o banala operatie, cu programare la insistenta unei nepoate medic din Bacau, Carina Ribac, nu ca ar fi fost ceva acut si trebuia operat. Interesant este ca acea nepoata nu-l mai vazuse pe Cezar de vreo 15 ani. Dupa ce a aparut la tv.la ”Nasul”, D-na Carina Ribac l-a cautat, s-au întîlnit, parea foarte grijulie cu poetul, ba chiar l-a invitat la un sfîrsit de saptamîna (sîmbata-duminica) la ea acasa în Bacau. Cezar nu-i spusese ca ar avea vreo suferinta dar ea l-a controlat în sacosa, sa vada ce medicamente foloseste. Astfel a concluzionat si l-a influentat ca trebuie sa se opereze, prezentîndu-i o clinica privata din Bacau, mai tîrziu am aflat ca e ”Clinica Palade”. Pe 21 aprilie s-a internat, pe 22 aprilie a fost operat cu anestezie generala, pe 23 a intrat în criza, avînd tensiunea 6 dar constient, motiv pentru care medicul de la Clinica Palade l-a transferat la Spitalul de Urgenta Bacau. În noaptea de 23/24 aprilie am vorbit la telefon cu medicul de garda si asistentul de serviciu care mi-au spus ca pacientul Cezar Ivanescu a facut embolie pulmonara, e tinut la aparate cu perfuzii de tratament cu heparina, si ca dimineata pe 24 aprilie îi vor face tomografie sa vada exact ce este. A venit dimineata si nu i s-a facut nici un control. Clara Arustei venise la capatîiul lui, timp în care a aparut si dr.Palade care a spus: ”Cum e domnule Ivanescu, mai bine, mai bine?” si a plecat. A aparut apoi dr. Carina Ribac, care în loc sa fi stat linga el asa cum îi promisese, a dormit linistita acasa. Cezar i-a spus: ”Numai tu mi-ai facut asta!” A plecat si ea. A ramas Clara Arustei, zdrobita de durere si neputiincioasa. Cezar îi spunea ca e foarte obosit, vlaguit, dar ei din spiatal, nu-l lasau sa doarma – spunînd ca nu-i voie. Cezar era flamînd ca nu mincase vreo 3-4 zile, si ei, din spital spuneau ca n-are voie. Era foarte dezhidratat, ca-i daduse 3 furosemide pe zi.
  La acel spital nu i s-a facut nici un control, nici tomografia despre care îmi spusese la telefon, începînd cu 23 aprilie(nu cunosc ora) pîna pe 24 aprilie ora 16.oo cînd a venit elicopterul SMURD (cu 4 ore întîrziere) sa-l transfere la Spitalul Floreasca în Bucuresti, acelasi personal medical care-l transferase de la Clinica Palade la Spitalul de Urgenta Bacau. La Bucuresti i s-a facut o ecografie în cîteva minute si s-a vazut ca nu avea embolie pulmonara, ci îi slabise inima – se pare de la anestezia generala, murind într-o ora de atac cardio-respirator.
  Am fost tare revoltata de acest caz, mai ales ca presa scrisa si cea vizuala nu a mediatizat nimic din cele întîmplate, în comparatie cu stirea falsa de la CNSAS,
  motiv pentru care ma face sa cred ca tot raul poetului i-a fost planificat dinainte cu buna stiinta. Nici macar mort nu l-au vrut expus pentru noi cititorii care îi îndragim opera, ca sa ne luam ramas bun. Aceasta revolta m-a determinat sa expediez un memoriu – sesizare, pentru începerea urmaririi penale din oficiu a medicului care l-a operat, memoriu pe care l-am trimis prin e-mail si prin posta clasica (recomandat)în ziua de 11 mai 2008 catre Presedintele României, Colegiul Medicilor din România si Parchetul General din România. Asa cum sînt pedepsiti soferii pentru omor din culpa, tot astfel sa fie pedepsiti si alte categorii de oameni, inclusiv medicii.
  Teoretic exista pedeapsa si pentru medici dar nu se aplica. Am citit în revista ”Drept Medical”despre raspunderea penala a medicului. Citez din revista nr.73: ”Cele mai grave infractiuni pe care le poate savîrsi un medic în exercitarea profesiei sale se plaseaza în Titlul II din Partea speciala a Codului penal intitulat Infractiuni contra persoanei. Aceste infractiuni sunt uciderea din culpa (art.178), vatamarea corporala din culpa (art.184), provocarea ilegala a avortului (art.185). Uciderea din culpa consta în fapta de a ucide o persoana, fara intentie. În forma simpla este sanctionata cu închisoare de la 1 la 5 ani. Atunci cînd însa infractiunea este savîrsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii cum este si cea de medic, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani… legea incrimineaza aceste fapte pentru ca ele constituie o grava amenintare la adresa vietii oamenilor si pentru ca, actionînd prin constrîngere penala, se poate determina o atitudine de grija si maxima atentie fata de viata celor din jur… (Avocat Diana Sava, Baroul Bucuresti)”.
  Daca vom lupta cu totii, cei curati si nepatati, prietenii poetului Cezar Ivanescu, vom reusi sa aflam adevarul despre moartea sa. Amin!

 2. kfk said

  INCA O PROBA IN FAVOAREA IDEII DE REVOLUTIE IN JUSTITIE! DACA NU SE TRECE URGENTISSIM LA ARESTAREA UNOR MAGISTRATI, MODIFICAREA UNOR LEGI IN FRUNTE CU CONSTITUTIA „CANCERUL” NE VA UCIDE PE TOTI. ROMANIA A DEVENIT UN CANCER! TREZITI-VA OAMENI BUNI SI OBLIGATI CLASA POLITICA LA RESUSCITAREA TARII!
  PS: DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE POET!

 3. clara arustei said

  Reproduc aproape in intregime reclamatia depusa de mine la Colegiul Medicilor Bacau.
  Moartea in sine este dramatica, cu atat mai mult o moarte provocata, o moarte in conditii cel putin suspecte, implicand un sir continuu de culpe medicale care s-au perpetuat intr-o serie neagra, este revoltatoare.

  Cezar Ivanescu a fost un om profund liber, un spirit nobil si luminat si un sustinator inflacarat al tuturor cauzelor drepte. A luptat pentru cei umiliti, pentru cei disparuti, pentru cei omorati cu zile, la lumina zilei si la intunericul noptii, pentru cei uitati, pentru cei morti de tineri, si pentru cei batjocoriti in tara lor sfanta pentru ‘pacatul’ de a nu fi tradatori de tara. Cezar Ivanescu a murit. Ne revine noua, celor vii, celor care purtam lumina in suflet si in gand, continuarea demersului sau pentru ca, asa cum spunea Cezar Ivanescu „artistul, ca bun creştin, trebuie să fie impotriva puterii, împotriva sistemului… El rămâne ultima salvare pentru omul de rând. El rămâne vocea libera care trebuie să urle în deşert chiar de-ar fi să-şi scuipe plămânii cu ultimul strigăt“. Si pentru ca Poetul deschidea si inchidea lumea, continuam tot cu vorbele sale: „existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“

  În atenţia Departamentul Jurisdicţie profesională şi litigii

  Subsemnata Clara Lucia Aruştei […]
  Vă aduc la cunoştinţă cazul scriitorului Cezar Ivănescu, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, director al Editurii Junimea din Iaşi şi Comandor al Ordinului Steaua României, care şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei intervenţii minore şi programate efectuată la Clinica Palade din Bacău (Clinica Palade, str. Erou Ciprian Pintea nr. 21).
  Intervenţie efectuată de medic dr. Vasile Palade în data de 22 aprilie 2008.

  Semnalăm faptul că:

  – în Clinica Palade pacientul Cezar Ivănescu nu a fost supus unui control medical adecvat preoperator (în raport cu datele particulare ale pacientului: vârsta – 66 de ani; tipul intervenţiei: una programată, faptul că pacientul era fumator activ) şi nici nu a fost informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiei medicale propuse, a riscurilor potenţiale procedurii, a alternativelor existente la procedurile propuse, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic.

  – nici familia şi nici pacientul nu au fost informaţi despre faptul efectuării unei anestezii generale. Considerăm că pacientul nu a semnat nici un act în acest sens. Pentru confirmare dorim confruntarea semnă­turilor existente. În susţinerea celor afirmate pot veni şi declaraţiile persoanelor cu care Cezar Ivănescu a purtat conversaţii telefonice în cursul zilei de luni 21.04.2008 şi cărora le-a transmis, încă o dată, că va fi supus unei intervenţii minore, cu metode moderne, nefiind măcar adusă în discuţie posibilitatea unei anestezii generale. Eu însămi am fost realmente şocată la auzul veştii că a fost supus unei anestezii generale.

  – în cursul zilei de miercuri 23 aprilie, după cum specifică fişa SCRISOARE MEDICALĂ, în fapt un bilet de transfer – Clinica Palade plasa pacientul aflat deja în stare foarte gravă la SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ BACĂU cu diagnosticul de: Hemoroizi grad IV SÂNGERÂNZI. Prolaps hemoroidal; Cardiopatie ischemică cronică nedureroasă; Bronşită cronică tabacigă. Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Cezar Ivănescu nu a beneficiat de o investigaţie medicală serioasă şi de un tratament adecvat, diagnosticul de embolie pulmonară fiind pus fără ca pacientul să fie investigat în sensul susţinerii diagnostice prin metode specifice paraclinice.

  – s-a luat decizia trimiterii pacientului la Bucureşti cu elicopterul Smurd fără existenţa suportului diagnostic necesar (lipsa unei electrocardiograme la predarea pacientului echipajului Smurd), şi nu la Iaşi cu Salvarea. Pacientului i-a fost făcută o electrocardiogramă cu doar câteva minute înainte de transportul acestuia de la SJU Bacău la aeroportul Bacău. Solicităm o copie după această electrocardiogramă. Cezar Ivanescu a fost intubat în elicopter şi nu la SJU Bacău, pierzându-se din nou timp vital.

  Ţinem să atragem atenţia în mod special asupra faptului că poetul Cezar Ivănescu nu figura în evidenţa nici unui medic ca având o suferinţă cardiacă. Deci, dacă conform fişei de transfer (vedeţi şi Fişa anexată) a fost diagnosticat ca având această suferinţă, atunci în mod evident acest diagnostic i-a fost pus la Clinica Palade, luni 21 aprilie a.c. Dacă într-adevăr Cezar Ivănescu a fost diagnosticat luni, ridicăm la modul cel mai grav întrebarea: Cum a fost posibil ca un medic să facă o intervenţie chirurgicală şi o anestezie generală fără a se edifica asupra gravităţii suferinţei cardiace şi fără a-i pune în vedere pacientului şi familiei faptul că este suferind cu inima? Acest amănunt foarte important ne-a fost semnalat şi de Medicul Şef de la Morga Spitalului de Urgenţă Floreasca Bucureşti, ca fiind unul extrem de grav. (Reproducem şi din Fişa de susţinere a diagnos­ticului şi tratamentului, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Secţia de Urgenţe Majore: „Nu se cunosc detalii despre antecedentele personale patologice, nu reiese nimic din copia după FO trimisă.“)

  În dimineaţa zilei de 24.04.2008, pacientul avea extremităţile reci şi cianozate, gura foarte uscată, limba de culoare normală, era în stare de conştienţă, vlăguit, extrem de deshidratat (după cum declara chiar medicul curant ATI, George Dahnovici în jurul orei 10:30), avea o sondă pentru urină la al cărui capăt dinspre pat erau difuze picături de sânge şi se afla sub tratament cu heparina şi furosemid, fiindu-i administrate în acea zi, până la ora 15, trei doze de furosemid, ultima cu puţin înainte de a fi transportat cu Salvarea la aeroport (asta în situaţia în care pacientul fusese internat cu o zi înainte având tensiunea 8!!!). Cezar Ivănescu acuza dureri mari în locul operat, o stare intensă de foame […], fiind evident stânjenit de răspunsul medicului care afirma că nu are de ce să simtă această necesitate. (Vedeţi şi fişele anexate, la ora 11:07, ora procesării probei de sânge recoltate, Cezar Ivănescu avea Glu: 32 mg/dL; ulterior dr. Carina Ribac a transmis tele­fonic, după deces, şi valorile ultimelor analize ale sângelui recoltat pacientului în jurul orei 14, la SJU Bacău, care indicau faptul că Cezar Ivănescu intrase în insuficienţă renală acută.).

  Familia pacientului nu a primit nici un fel de informaţii despre starea reală a sănătăţii pacientului, cu toate că, prin intermediul prietenilor din ţară şi din străinătate, medicii Secţiei Terapie Intensivă a SJU Bacău au fost puşi în legătură telefonică cu diverşi specialişti cardiologi de marcă din Iaşi (prof. dr. Grigore Tinică, prof. dr. Datcu).

  Ignorând deontologia profesională medicii discutau lângă patul pacientului despre faptul că acesta face embolie multiplă şi afirmau că „aşteaptau să vadă unde va ajunge cheagul de sânge, sperând că pacientul nu are vreo deformaţie congenitală a inimii“. Cezar Ivănescu mi-a specificat clar, insistent, repetând de două ori: „Am auzit totul. Tot ce s-a discutat.“ Chiar şi din aceste conversaţii se poate deduce că actul medical se baza pe supoziţii şi nu pe date furnizate de investigaţii medicale (ecografie cardiacă, explorare ecografică pulmonară, tomografie etc.).

  Echipajul Smurd nu a primit copii după toate analizele medicale făcute postoperator pacientului în SJU Bacău. Din analizele ajunse în Bucureşti reiese că probele de sânge recoltate pe 23.04 a.c. au ajuns la laborator la orele 14:40, respectiv 15:13. Întrucât rezultatele acestor analize aveau valori extrem de nefavorabile (D-Dimeri 1,11 ug/mL FEU etc.), devine de neacceptat faptul că medicii unei secţii de Terapie Intensivă nu ar mai fi făcut şi altele care să lămurească stărea reală a pacien­tului până în dimineaţa zilei de 24.04. ora 7:39.
  În lipsa unor explicaţii medicale plauzibile considerăm că toate aceste aparente neglijenţe sunt menite să ascundă adevărul.

  În Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicii au fost îngroziţi de starea extrem de gravă în care a ajuns şi de faptul că nu înţelegeau de ce un pacient prezentând simptomele unei afecţiuni cardiace a primit doar un tratament suportiv. Aici, la Secţia Urgenţe Majore scriitorului Cezar Ivănescu i-au fost efectuate numai în decursul a câtorva minute investigaţii care au inclus şi o ecografie a inimii.

  În viziunea noastră lipsa de responsabilitate medicală în evaluarea reală şi documentată a pacien­tului, ignorarea de elemente esenţiale legate de anamneza (fumător de peste treizeci de ani, pacientul nu figura în evidenţa nici unui medic de familie sau a unui medic cardiolog; scăderea bruscă în greutate cu 20 kg în perioada februarie–aprilie 2008, edeme ale membrelor inferioare bilateral; aplicarea procedurii standard în operaţia de hemoroizi efectuată de dr. Vasile Palade prin anestezie generală fără a ţine seama de patologia multiplă a pacientului în vârsta de 66 de ani, şi fără a se autosesiza ca medic chirurg, în special, în privinţa diagnos­ticului de „cardiopatie ischemică cronică nedureroasă” – suferinţă al cărei diagnostic necesita o serie întreagă de analize şi monitorizare îndelungată, iar nu o singura zi (v. Şi cartea dr. Mircea Cinteză, Ce-i cu inima mea, doctore?, Humanitas, 2005), greşirea diagnosticului la Spitalul Judeţean din Bacău şi aplicarea ­­­trata­men­tului necorespunzător, precum şi decizia de a fi trimis cu elicopterul Smurd, ştiindu-se efectele negative ale înălţimii asupra unui pacient suspectat de embolie pulmonară nediagnosticată, au determinat, prin nerespec­tarea dreptului la viaţă al pacientului şi la un tratament corect şi eficient, un final tragic al cazului.

  Din toate discuţiile purtate ulterior cu medici din Bucureşti şi din Iaşi despre cazul Cezar Ivănescu, a rezultat faptul că acesta nu ar fi trebuit sub nici o forma operat şi că, în nici un caz nu se justifica riscul major al expunerii pacientului la o anestezie generală şi mai mult, un asemenea pacient ar fi avut nevoie în mod obligatoriu de examene medicale complexe şi complete.

  În numele dreptului la adevăr şi al memoriei acestei mari personalităţi a culturii române, vă rugăm să luaţi în discuţie cazul scriitorului Cezar Ivănescu cu toată seriozitatea necesară unei asemenea situaţii dramatice, întrucât considerăm că este un lucru extrem de grav faptul că un pacient a murit, în anul 2008, ca urmare a unei intervenţii minore, programate şi plătite cu bani grei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s