MONITOR CULTURAL * on-line

~Dan Culcer: Istorie recenta: Imaginile furate ale Basarabiei. Unde sunt?

Am difuzat acum cîteva luni, la 15 decembrie 2005, un mesaj-apel prin care solicitam, eventualilor detinatori, imagini din istoria Basarabiei : fotografii, pagini de ziar, coperti de carti, etc. Cu o singura exceptie, nu am primit nimic. Aceasta exceptie era reprezentata de cîteva fotografii din Basarabia, de dinainte de 1940.

Le puteti vedea pe situl unde le-am depus: http://www.asymetria.org/html/index.php

Tacerea care s-a lasat, lipsa de reactii este însa mai teribila pentru mine decît chiar uitarea. Ma asteptam ca ziare din România sau din Basarabia, adica din Republica Moldova, sa reia mesajul, sa îi trimita lui Paul Goma plicuri cu alte mesaje, indicatii pentru a-l ajuta sa înainteze pe calea aceasta a recuperarii memoriei vizuale.

Nimic.

Aceasta tacere este asurzitoare. Nu am decît ipoteze, dar cred ca oamenii politici, sociologii si istoricii din România, din Basarabia ar trebui sa mediteze si pe aceasta tema, pentru a stii la ce se gîndesc si despre ce vorbesc de fapt oamenii, poporul la care facem referinta si despre care unii cred, ca mine, prosteste, ca ar fi interesati de chestiuni similare cu aceasta futila memorie vizuala care mie mi se pare esentiala.

Nu cumva vor sa uite? Nu cumva concetatenii nostri, pe care declaram ca i-am iubi, de soarta carora ne lamentam, au mintea prea ocupata cu alte griji, au umerii prea slabi si ochii prea plini si obositi de imaginile televiziunii, care le promite minuni sau îi sperie cu violenta ei inimaginabila si cotidiana? Nu cumva concetatenii nostri n-au decît o singura dorinta : sa doarma? Ca si noi, insomniacii.

Reclame