MONITOR CULTURAL * on-line

~Daniela Pârvu: „Ce facem când ne simţim depresivi şi mai puţin fericiţi“

Mulţi dintre voi sunteţi interesaţi de sănătatea mintală, ma-ntrebati dacă există o igiena mintală – sigur că există! Îmi scrieţi ca mai mult vă simţiţi stresaţi şi depresivi şi mai putini fericiţi.
Vreţi să ştiţi ce se-ntâmplă? Stresul înseamnă supralicitare ( surmenaj ), acea proasta dispoziţie care apare la sfârşitul unei zile, după acele ore de lucru individual, acasă, după 5 – 6 ore de şcoală, sunt prea multe uneori pentru psihologicul voastru. Se instalează uneori mai întâi o senzaţie uşoara de oboseala ( simţită imediat după pauza mare, de obicei ) începe cu mici tulburări de atenţie, astenie fizica şi intelectuală ( lipsa de chef, stare de apatie la unii, nervozitate la alţii… ) când încep: cefaleea, ameţelile, tensiune intrapsihica – este deja ultima etapa. De aceea, igiena mintală vine să urmărească acel echilibru bio – psiho – social de promovare şi desăvârşire a stării de sănătate mintală vizând armonia, adaptarea, dezvoltarea încrederii în sine. De aceea epuizarea nervoasă simţită uneori ( în preajma tezelor, examenelor şi nu numai ) poate duce la depresie iar de la depresie la nevroza nu e decât un pas. Momentele de plictisieala, de tristeţe, pasele proaste în care suntem prinşi sunt mengine insuportabile şi care înseamnă până la urma boala. Dacă stări ca: melancolia, idei negative care revin obsesiv în minte atunci când nu putem dormi, suferinţele inexplicabile pe care nu le putem descrie, sentimentele de vinovăţie şi devalorizare, gânduri referitoare la moarte toate acestea sunt ” bombe ” care declanşează boala. De aceea unii reacţionează diferit: când sunt ori prea euforici, plini de energie, se pot simţi chiar neobosiţi în activităţile lor ori prea pesimişti, introvertiţi şi au idei ca: sunt urât? Sunt un zero! De ce mai trăiesc oare? Nu văd nimic în viitorul care mă aşteaptă… Astfel de întrebări nu sunt decât un cortegiu care ne evadează persoana prin descurajare, disperare şi-n fine boala care este greu de suportat.
Oricare dintre noi a simţit un pic din toate astea, oare suntem depresivi cu toţi? Un eşec la un examen, evenimente brutale, repetitive – tristeţile, etc. Când devin un mod al nostru de viaţă, când începem să dăm vina pe destin când ne simţim neputincioşi în fata vieţi şi nu mai simţim că se mai poate schimba ceva avem senzaţia care persista mai mult de două săptămâni – trebuie să mergem la doctor!
Sănătatea mintală înseamnă dezvoltarea şi optimizarea intelectuală şi emotianala a unui individ care să-l facă asemănător cu ceilalţi, prezenta psihologului în vieţile noastre înseamnă echitimie ( echilibrul cu noi înşine ) şi îndreptarea spre bine ştiţi ca 80% din bolile fizice au drept cauza tulburările emoţionale?… Prin tehnicile şi metodele aplicate, psihologia formulează un camp corect al imaginii de sine, ne privim altfel, ne percepem realitatea corect, cum să-i înţelegem pe ceilalţi, cum să privim cu consecventa viaţa şi valorile ei şi cum putem ajunge pe cai drepte la realizarea deplina a propriilor noastre decizii…
Discutaţi cu un psiholog, mai ales când simţiţi cea mai mica senzaţie ca ” pământul va aluneca de sub picioare ” dacă oboseala persista mai mult de două săptămâni, dacă aveţi insomnii şi mai tot timpul proasta dispoziţie toate aceştia să fie un semnal de alarma pentru noi toţi! trebuie să facem ceva! De aceea psihoterapia, consilierea psihologică ne îndreaptă spre autonomie şi sănătate mintală, ne ajuta să ne schimbam gândirea negativă, să ne adaptăm mai bine în societatea.
Cu-n psiholog poţi vorbi despre aspiraţiile tale, despre comportament într-o situaţie sau alta, despre instinctul ( de orientare, de conservare, alimentar şi sexual ) şi de tulburări care pot influenţa starea de sănătate mintală.
Numai mecanismele psihoeducative şi de contraagresivitate dau valoare proceselor de psihoterapie, rexolva frustarile afective, scoate la lumina sufletul cu cele câteva constelaţii ale sale ( trăirile noastre, care sunt unice, pulsiunile, tendinţele, trebuinţele noastre ). De aceea ştiinţele educaţiei şi psihologia au găsit măsuri psihoprofilactice de prevenire a depresiei, al anxietăţilor de orice tip, de aceea cu cat vârsta este mai tânără cu atât factorii vulnerabilităţii acţionează mai puţin asupra sănătăţii noastre mintale. Frustrările trăite în copilărie, multiple şi nerezolvate, atmosfera familiara negativă sau psihotraumele repetate trebuie luate în serios şi identificaţi ca factori nocivi pentru că pot influenţa formarea personalităţii.
Sub pelerina tulburărilor de personalitate stau factorii vulnerabilităţii şi atracţiei către pericol ( de aceea acţionam instictiv şi/sau foarte agresiv şi suntem atraşi de activităţi care implica mult risc! ) prezente în adolescenta mai ales acele căutări ale noastre sunt: schimbarea, riscul, surpriza, neobişnuitul sau căutarea unui subterfugiu! Psihoterapia de urgenţă este o necesitate, exista multiple metode şi terapii antidepresive ce vindeca stările emotive, tristeţea, durerea morala, descurajarea, ideile de suicid, mimica îndurerata, etc.; într-un cuvânt depresia. Nu înaintaţi spre sfârşitul adolescenţei cu astfel de semnale! Sănătatea întregului organism este pusa în pericol. Aveţi încredere multă în voi în tinereţea voastră, căutaţi ori de câte ori simţiţi sprijin când vă este greu. Nu lăsaţi să fiţi bântuiţi de gânduri care vă acoperă şi ziua şi noaptea! Evitaţi suprasolicitarea fizica şi psihică, faceţi-vă un orar de activitate, diversificat şi mai puţin plictisitor, faceţi-vă prieteni, plimbaţi-vă, ieşiţi un pic din ritmul vechi, echilibrati-va cu totul, asiguraţi-vă de un ritm constant de activitate ( odihna, învăţământ, alimentaţie, etc. ) corespunzător ritmului vostru biologic. Nu va mai puneţi întrebări ca ” el poate, eu de ce nu pot? 
Fiecare sunteţi clădiţi altfel, ce reprezintă factor de stres pentru alţii ( amintiţi-vă cum ascultaţi voi muzica! )
Suntem unici prin tot ce suntem, infaptuim şi trăim. Nu uitaţi asta! Cu toţii suntem buni la ceva! Şi am venit pe lume asta pentru a împlini o misiune… fiecare căutam, toată viaţa, prin vocaţia noastră răspuns la întrebările eului. De aceea e frumoasa!PSIHOLOGDANA@YAHOO.COM

Reclame