MONITOR CULTURAL * on-line

~Dimitrie Grama: „Pleşu“ şi „Japonia“

Nu-mi dau seama daca aceasta „destainuire” sau scurt „reportaj de calatorie” ( citita aici >>>>) este intr-adevar creatia lui  Andrei Plesu. Bine, eu am mai citit banalitati scrise de acest Plesu si se pare ca in continuare el este victima unei mentalitati de tip „provincial”, a unei experiente umane limitate. Se mira ca prostu „la poarta noua”, atunci cind este confruntat cu „extravagantele” altor culturi.  Un  „boier al mintii” romanesti  ar trebui sa aibe o initiere mai serioasa in domeniul universalitatii fiintei umane si mai ales a diversitatiilor de tot felul care intimpina calatorul pe meridiane si paralele. Acest impostor in cultura romana, acest parvenit moral si social, care doar intr-o tara orbita de socul unor evenimente detestabile (asa-zisa revolutie din 1989), a putut, pe baza relatiilor comuniste din regimul trecut, sa se catere si intr-o „Romanie Libera” pe pozitii inalte.
Ma mir cum de nu le este rusine romanilor sa-l expuna pe acest individ scirbos? Ma mir cine il popularizeaza „pe net”, ca si cind ar fi altceva decit un tragic exemplu al unei natii in transa, a unei natii care se complace in minciuna si prostie?!

Aceasta este parerea mea despre Andrei Plesu si eu care am fost si in Japonia gasesc „observatiile” lui slabe atit din punct de vedere informativ  cit si din punct de vedere poetic-literar. Tipul este un prost laudat si ridicat in slavi de alti prosti si lingai. Atita doar si nimic mai mult!!!

DIMITRIE  GRAMA

Reclame