MONITOR CULTURAL * on-line

~Dimitrie Grama: Pentru această Românie scriu…

Nu sunt in masura sa judec opera filozifica a lui Liiceanu, deoarece pina recent acest individ a fost un anonim in cercurile mele de cultura. Singura lucrare pe care am citit-o de el este o “carte-interviu” cu Cioran. Lucrarea este slaba atit din punct de vedere filozofic, cit si literar. Am citit interviuri mult mai interesante pe care jurnalisti germani sau francezi i-au luat lui Emil Cioran. Asi fi curios sa citesc acest mare filozof roman sa vad daca nu, ca si Patapievici, este o simpla masina de copiat. Trimite-mi cartile lui, daca poti si atunci, daca merita, voi veni cu o critica.

Basescu, este un tip limitat si ratacit in adevaratele labirinte culturale, dar ca toti oamenii orbiti de putere temporara si dubioasa, crede ca poate compesa prostia cu medalii. Cred ca in curind va medalia si pe noul numit ministru al agriculturii, “istoric, filozof si ziarist renumit”. Care la virsta de 35 de ani are si cunostiintele si experienta necesara sa

coordoneze o bransa romaneasca milenara. Concluzia logica pe care orisicine poate sa o traga analizind componenta guvernului si virfurile politice este evidenta, nu-i asa?

O fundamentala lipsa de raspundere si angajare civica a intelectualilor si in general al maselor, a contribuit la abandonarea Romaniei in mainile unor aventurieri corupti, a unor venetici rauvoitori, care cu satisfactie vor distrugerea si anihilarea “romanismului”, cum si in mainile unor naivi incompetenti, care in naivitatea lor prosteasca contribuie la ruinarea istoriei si a poporului roman.

Acesti oameni, de obicei romani get-beget foarte ambitiosi, dar din pacate naivi si creduli, vor fi folositi in diverse actiuni cu scopuri murdare si atunci cind nu mai sunt de folos sau se “trezesc” la o alta realitate, vor fi inlocuiti far nici un fel de remuscare, cu altii ca ei. Acest cerc vicios, acest perpetuum mobile al indecentei, pare acum fara de sfirsit, dar eu sunt convins ca nu este.

Imi aduc aminte de conversatiile avute cu parintii mei, care de prin 1973 au putut sa vina sa ma viziteze in Suedia si care cu toate ca ar fi putut cere azil in Suedia, nu au facut-o niciodata. Si eu si sora mea, deci ambii lor copii, traiam in Suedia si in primavara anului 1989 am incercat cu toata energia sa-i facem pe parinti sa ramana cu noi in Vest pentru intotdeauna. Nu vedeam, eu si sora mea, un sfirsit al dinastiei comunist-ceausiste in Romania, dar parintii mei erau convinsi de contrariul, tatal meu chiar a prezis caderea lui Ceausescu pina la sfirsitul anului 1989. Se prea poate ca a fost o coincidenta, dar cuvintele lui raman adevarate: “un sistem bazat pe minciuna si teroare, nu poate supravietui. Eu am sa fiu martor la caderea comunismului in Romania”

Din pacate, atunci cind a murit, la 93 de ani, in 2002, a murit deceptionat de “Noua Romanie”, o Romanie care inca odata i-a tradat asteptarile. Si eu, la fel ca tatal meu, cred ca va veni un timp cind Romania va fi intr-adevar libera si condusa de oameni integri, de romani adevarati cu dragoste fata de glie si de popor. O Romanie care sa fie mindra de istoria, traditiile si de poporul ei crestin. O Romanie pe care a vom putea lua cu noi in inima si cuvint fara sa ne fie rusine. Pentru aceasta Romanie scriu, in aceasta Romanie vreau sa mor si daca nu va fi asa pina atunci, aceasta Romanie doresc sa o predau ca stafeta morala copiilor mei. Utopic sau nu, este de datoria mea sa cred si sa duc acest crez mai departe.

Reclame