MONITOR CULTURAL * on-line

~Dimitrie Grama: Reflectii tarzii cu privire la ”Comisia Tismaneanu”

Citind presa actuala, atit cea din tara, cit si cea electronica, a romanilor din strainatate, observ ca parerile celor care scriu sunt foarte variate. Unii, mai naivi, saluta acest document cu mindrie si multumire, il ridica in slavi ca si cind ar fi un fel de “Magna Charta Libertatum”, altii, pe buna dreptate, il condamna ca un fals manipulativ.

“Romania este prima tara care oficial condamna comunismul!”. Asa o fi oare?Comunismul a fost condamnat de multe tari si de mult timp, deci din punct de vedere international-istoric, “Comisia Tismaneanu”, nu a prezentat vreo noutate . Menirea ei ar fi fost sa dezvaluie crimele facute de anumiti comunisti in Romania si mai ales sa produca o lista cu nume al celor care au fost cu adevarat raspunzatori de crime, de infiintarea de lagare , de tradare a poporului roman rusilor si de asemenea lista identitatilor etnice a criminalilor comunisti veniti si impusi de armata de ocupatie sovietica.

Cati din cei care au “introdus” teroarea comunista in Romania au fost intr-adevar romani, cine au fost aceia care au condus serviciile de indoctrinare fortata si de securitate, cine au fost calaii si schingiutorii din inchisori si lagare? Cine au fost “eminentele gri” ale lui Maurer, Dej si Ceausescu, cine sefii Securitatii si ai Armatei, cine sefii Cadrelor?

“Comisia Tismaneanu” reprezinta doar o masura tardiva de a musamaliza adevaratele crime ale comunismului din Romania si pe adevaratii vinovati.

Este inca o farsa “caragealiana” prin intermediul careia actualul regim din Romaniei incearca sa pacaleasca “prostimea”. Romania a pierdut sansa de a judeca comunismul si pe cei cu adevarat vinovati, in Decembrie 1989, cind Ceausescu a fost executat fara judecata . Ce rusine pentru un stat modern ! Chiar si Irakul, in conditiile de razboi si teroare in care se afla, a avut demnitatea sa-l judece pe Saddam Hussein timp de doi-trei ani, inainte de a- l condamna. Daca Ceausescu si cei apropiati lui ar fi fost judecati de un tribunal al carui obiectiv ar fi fost aflarea adevarului probabil ca nu ar mai fi fost nevoie de aceasta deplorabila “Comisie Tismaneanu”, deoarece Ceausescu si cei din jurul lui detineau informatiile necesare pentru condamnarea comunismului ca sistem social-politic si mai ales informatii pretioase pentru condamnarea celor cu adevarat raspunzatori si vinovati.

“Comisia Tismaneanu” condamna biserica ortodoxa, ca institutie, condamna citiva redactori si jurnalisti, si alti citiva necunoscuti, in ambitia de a camufla adevarul si de a compromite pe cei care, probabil, odata , in trecut, i-au iritat intr-un fel sau altul.

“Comisia Tismaneanu” este bazata uman pe oameni compromisi , oameni fara tinuta morala demna, oameni care intotdeauna si-au schimbat uniforma dupa cum a batut vintul.

“Comisia Tismaneanu” nu este din start obiectiva si nu are nici un interes sa dezvaluie un adevar compromitator, de auto-divulgare a, probabil, majoritatii membrilor acelei comisii si doar pentru ca Presedintele Basescu accepta concluziile comisiei si , din nu stiu ce motive , le prezinta ca un fel de act oficial, nu legifereaza cu nimic acest document. El ramane, ca si multe alte documente, un “act construit”, nu de cei care cauta adevarul ci de cei care doresc sa il ascunda!

3 Ianuarie 2007