MONITOR CULTURAL * on-line

~George Anca: „Romane din Anticomunism“

În ziua morţii lui Alexandr Soljeniţân, i-am aprins lumânare sub acelaşi adăpost cu Eminescu şi Homer. Din nişte caiete nearuncate, aş opri romane din Anticomunism.

Roman cu Alda.Taică-tău Vasile te dansa pentru când ar fi avut să pună punct romanului Grăbeşte-te s-ajungi acasă. S-a pierdut nu numai în nefinire, dar Sandu, că e la prietenul său, Mircea Ciobanu. Dar ale Domniţei? Trei şi-un copil în Străuleşti. Văduva.

Romanul cu tine, numai în Hamburg – n-am mai vorbit de când aţi plecat la Veneţia. Conversăm când ai timp – de-ar şti şi fi’tu româneşte. Mi-e teamă că am rămas strigoi al alor tăi, nu-mi convine, revino-ţi, fără amintiri, jain, doar tot m-am oprit din toate părţile. Germania ta n-o să-mi strice, că de unde vin, neajuns acasă.

Am rămas de cărţi părinteşti ale tale. Poate citeşti asta şi-mi scrii iar ce numai lor le-ai.

Roman cu Anta. Cornelui Buzinschi: “Apăi nici să nu mă vezi, că pe mine, bă, partidu şi tovarăşu secretari mă văd, restul e mulţime…(“Strigoiul” în Noaptea umbrelor). “ – Voi sunteţi cei noi? – Care cei noi? – Veniţi de dincolo. Din lumea care merge înainte. – Dar ce, aicea stă pe loc? – Ehei, de-ar fi numai atâta! Dar merge înapoi.” (Păcală şi Tândală).

I-a dat manuscrisele lui Eugen Uricariu, încă preşedinte al Uniunii, şi a murit.

“Mereu împreună sub aura Antei”

Romn cu Iulia.Ţi-l vei scrie tu, la pian. Fraţii mai mari să te citească şi la ace. Când lucra taică-tău la holocaustul medicinii alopate, numit apoi Acupunctura, I, II, te năşteai şi creşteai mică, de te-a lăsat pentru un cântec de cor.

“Am optat pentru Ortografia lui Sextil Puşcariu, detronată de regimul comunist, care a înlocuit apostroful cu liniuţa, pentru a nu mai da bătăi de cap proletariatului proaspăt alfabetizat, obligat să discearnă condiţii diferite pentru una sau alta. De asemenea, am considerat că – de exemplu – nici regula de a înlocui â-ul cu î în vederea slavizării limbii Române nu a fost restaurată corect de către Academia Română, care de fapt nu şi-a schimbat componenţa după evenimentele din 1989, decât prin decese iute înlocuite cu alţi optanţi pentru “cultura” importată de către tancurile sovietice (îmi cer iertare de la memoria sfântului în cultura Creştină Dumitru Stăniloae). Restaurarea s-a făcut cu o neglijenţă demnă de conducerea Academiei de orientare net proletcultistă. Astfel regula de a folosi î în orice situaţie la începutul cuvântului chiar şi pentru ânger, sau â la mijlocul cuvântului şi pentru râu, şterge dovada originii acestor cuvinte. Regulile enunţate de către Academie pot fi obligatorii pentru organele de poliţie, atunci când întocmesc procesele verbale. În ce ne priveşte, nu credem că am îngreunat înţelegerea lecturii mai ales pentru oamenii de Cultură. (Ioan Ladea, Acupunctură II, Introducere).

Ridurile personajului de pe coperta la Roagă-te pentru mine de Vasile Văduva erau tocmai î-uri în evantai din care autorul a dedus premonitoriu şi în glumă cancerul.

Roman cu Valentina. Afişul cu poezii de Radu Gyr. Sculptural tipografic. Ion Papuc se aşeza evanghelic în spatele cenacliştilor din sala oglinzilor, se ridica, la auzul numelui, rumoare, vorbea filosof aproape bariton, înalt, aşa, la Nifon, rector era generalul Papuc, armata lui Papuc, ziceau coloneii, da’ şi imineu-emin în Eminescu are ceva? (ce-are? Dădea-n cacofonie cu prefectura).

“Din locul minim, din care observ societatea română de azi, îmi apare ca teribilă orbire modul în care sunt abordate problemele vinovăţiei de comunism. În general, preocuparea pentru anii de dictatură îmi pare excesivă şi de slabe rezultate, neproductivă oricum. Adesea, ca fluturi bezmetici ne zbatem în haloul unei lumi deja apuse. Steaua comunismului s-a stins deja de mult, iar noi – luptând încă să ne desprindem de hipnoza ei – ne dovedim mai ales persistenta dependenţă” (“Colaboraţionişti inactuali” în Cu faţa spre trecut)

Roman cu Zoe. Sanda cânta şansonete, Sanda traducea Hazard, cu Zoe făceam doctorat. Romanul de la Casa Universitarilor, al cenaclului de eseu, este mai ales al lui Şora, cu Onicescu, Grigore Popa, Ioan Ladea.

GEORGE ANCA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s