MONITOR CULTURAL * on-line

~Gheorghe Păun: „Dicţionarul lui George Baciu“

…Evenimente sângeroase: agresiuni, bătălii, campanii, războaie… Cinci mii de ani cuprinşi în patru sute de pagini. Numite modest „dicţionar”, dar constituind mult mai mult de atât. O mică enciclopedie, cu subiect bine delimitat. Sute de mici lecţii de istorie, spuse cu luciditate şi pasiune, cu acurateţe şi dragoste de adevăr. Inedită este cartea profesorului de istorie – şi omului de cultură şi literatului (a se vedea, de pildă,  editorialele din „Pietrele Doamnei”, revista lunară pe care o editează la Domneşti, alături de un alt mare domnişan, profesorul Ion C. Hiru) George Baciu. Inedită de la concept la realizare. Nu ştiu să mai existe o carte (hai să-i zicem dicţionar) asemănătoare.

Ideea în sine poate să ne dea fiori. Agresiuni, bătălii, campanii (întâmplător vor fi fiind alfabetic?), războaie. Un şir neîntrerupt de morţi ţinându-se de mână de-a lungul mileniilor, parcă  una dintre preocupările constante ale omului. Ucişi cu piatra, cu lancea, cu săgeata,  glonţul, şrapnelul, atomul. Pentru hrană şi libertate, pentru petrol şi principii. Ca şi cum nu ar fi destul grâu şi cer, waţi şi dumnezeire pe Pământ. Poate ar fi meritat cartea şi o introducere-eseu despre violenţă ca trăsătură specific umană (nici nu ştiu dacă trebuie să pun ghilimele), despre rolul ei în istorie, despre diferenţa dintre paradigma şah, unde e pe omorâtelea, şi paradigma GO, superbul joc oriental, prea târziu şi prea puţin intrat în conştiinţa euro-atlantică (lasă că nici orientalii nu sunt absenţi din carte, cu agresiuni, bătălii, campanii…), unde e pe construitelea (competitiv, desigur).

Nu ştiu cât timp a lucrat dl. Baciu la carte, dar ea cuprinde o cantitate impresionantă de informaţie, date istorice sigure, dar şi ipoteze-controverse-dileme. Citiţi ca ilustrare secţiunea dedicată bătăliei de la Posada. Contextul istoric, înşiruirea de evenimente atestate, protagonişti, consecinţe – dar şi principalele patru ipoteze privind locul unde s-a desfăşurat lupta decisivă. De fiecare dată, cu necesarele referiri bibliografice. De altfel, acribia autorului este vizibilă, de la redactarea textului, la indexul din finalul cărţii şi la bibliografia cuprinzătoare.

Presimt că dl. George Baciu mai are asemenea cărţi în pregătire. Să le aşteptăm, felicitându-l între timp pentru cartea de faţă.
Acad. GHEORGHE PĂUN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s