MONITOR CULTURAL * on-line

~Ion Gabriel Puşcă Lupişor: „Pălăria de fetru 9“

Dimineaţa când pleci de acasă spre serviciu îţi prinde bine pe timpul călătoriei cu  metroul, un ziar. Mai ales dacă nu te costă nimic. Aşa că ai de ales între  Compact, un ziar cu informaţii cuminţi, energicul Ring unde doi, trei reporteri ’de investigaţii’ îşi încordează filonul profund al genei de Sherlock & Watson în variantă autohtonă şi  euROpeanul o publicaţie bilunară a Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
Desigur nu aş fi scris o pălărie de fetru despre aceste publicaţii –care  nu sunt decât instrumente ale unor jocuri de interese– dacă nu aş fi citit într-un număr  recent din euROpeanul un articolaş cel puţin ciudat. Pe pagina a doua, dl. Luca Niculescu ne prezintă în articolul Europa regiunilor mai înseamnă Europa? câteva raporturi –aparent logice- care lovesc clar în  identitatea românilor. Jocul pe care îl propune L.N. începe cu o avalanşă de informaţii despre tensiunile dintre valoni şi flamanzi, despre tensiunile apărute intre nordul si sudul Italiei sau despre Scoţia şi gândurile ei de retragere de sub umbrela Marii Britanii. Continuarea este lesne de înţeles: trimiteri la ’regionalizare’ şi la naţionaliştii români. ’Se fac –ne dezvăluie dl L.N.-confuzii, deliberate sau nu, între regiunile istorice şi cele de dezvoltare’. Poate că eu fac parte dintre ’cei mai puţin instruiţi’  dar spre deosebire de cei instruiţi iubesc pământul ăsta pe care s-a născut tata, pe care bunicul a jucat leapşa şi pentru care străbunicul a murit la Oituz. Iar dacă străbunii noştri ne-au lăsat de 2500 de ani spaţiul carpato-danubiano-nistro-pontic de ce să îl fărâmiţăm acum? Pentru o Europă regională? Hai să fim serioşi!
Se pare, prieteni, că astăzi pentru ca să faci valuri, să fii băgat în seamă, să ai vizibilitate şi notabilitate  trebuie să îţi înjuri sau ponegreşti ţara. Să o vrei făcută bucăţele pentru că aşa fac şi spaniolii şi sârbii şi italienii şi belgienii. Este  un trend  pe  care dl. L.N. îl respectă de ceva vreme pentru că scria  în Dilema Veche din 16 august 2007 la Tema Saptămânii: ’’Românii se consideră ca fiind speciali, deosebiţi, excepţionali şi sînt furioşi cînd străinii nu le recunosc meritele, adevărate sau închipuite. N-am fost noi pionieri în aviaţie? Nu am inventat noi insulina? Nu i-am sprijinit noi pe cehi în vara lui 1968?’’ De ce oare nu mă miră acest comportament? Pentru că între jurnalişti la ora actuală este o întrecere al cărui premiu, se pare, ar fi secunda în care toată lumea se uită la tine. Nu contează că se uită cu milă sau cu mirare. Important este că se uită. Mai contează atunci confuzia între raţional şi limitele absurdului? NU! Nu mai contează!
Nu suntem furioşi d-le Luca pentru că noi am inventat insulina, noi am fost pionierii aviaţiei, noi am stat aici  vreo mie de ani ca să poată francezii, belgienii, scoţienii să îşi facă ţările pe care acum, conform teoriei dumneavoastră, le desfac. Tot noi am fost aici când s-a pronunţat prima dată  poc! bâz!, buf!, sfâr!.Grea metaforă, nu-i aşa? Europa e plecată pe drumul federalizării de multă vreme iar finalul va fi o planetă cu  cinci-şase state federale, dar acest lucru nu ne împiedică să ne pastrăm şi dezvoltăm identitatea, istoria, cultura aşa cum au făcut şi strămoşii noştri până la noi. Veţi spune, oare, că sunt naţionalist dacă închei acest articol cu :  Trăiască România!    Şi?..
Hai, la bună recitire!

ION GABRIEL PUŞCĂ LUPIŞOR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s