MONITOR CULTURAL * on-line

~Maria Ciornei: „Pornind de la N. Densuşianu“

Pornind de la o informatie gasita la N. Densusianu privind relatiile de rudenie cu familia Cornellia de la Roma, de origine danubiana ca si Regalian, am aflat ca se formase in jurul acesteia un grup de indivizi de „aceeasi credinta” – spune autorul, de aceasi etnie, dar fara caracter discriminatoriu din punct de vedere social, care se-ntilneau periodic. Daca mai adaugam la acestea si ca cei din familia Cornelii ii dispretuiau pe romani, dar si ca cei din urma ii considerau de rang inferior pe Cornelii,  si daca luam in considerare si perioada de maxima criza in care intrase Roma si din cauza inmultirii numarul soldatilor martiri crestini, ori a persecutiilor lor intarite de un edict special venit din partea unui imparat ce viza direct eliminarea si pedepsirea din armata a crestinilor, si avand in vedere ca in zona Dunarii, unde a fost proclamat imparat Regalian de armata, in primul rand, au fost cei mai multi martiri daci, atunci putem avansa ipoteza, daca nu a unui Regalian crestin, cel putin a unui general foarte tolerant sau  al unui aparator al soldatilor crestini, ori chiar al locuitorilor din aceeasi zona de asemenea crestini, care l-au sustinut la inceput.

Ramane sa vedem ce va iesi din aceasta întreprindere, poate prea curajoasa. Pe de alta parte caut de vreo doi ani pe internet,  in librarii, in carti, sau prin muzeele de la indemana, o fotografie a unui raboj, fie al plutasilor, fie al taranilor, fie chiar si al ciobanilor, ce sa evidentieze macar cateva semne, pentru a putea termina un studiu privind scrierea dacilor.

De data aceasta lucrez la un studiu, pe care l-am pornit de la  un rezumat al unor cercetatori,  intitulat”Lerui, Ler”, in care se afirma, in legatura cu retragerea aureliana, ca nu se stie cata bucurie sau tristete a cauzat locuitorilor daci acest fapt.

Parerea noastra e ca trebuie sa facem distinctie intre cei care s-au intristat, care cert au fost romanii, mai ales cei care prinsesera radacini de cel putin doua generatii, avand privilegii si robi daci  care le lucrau pamanturile luate cu forta candva, ori erau functionari in administratie, ori justitie care erau loiali si care se  bucurau de averi si prestigiu, si dacii care  n-au uitat cine au fost stramosii, nici umilinta la care au fost supusi.

In ceea ce priveste teama de barbari, aceasta nu putea fi un motiv de a parasi cu totii Dacia, pentru ca in lunga lor istorie, dacii mereu au fost calcati de acestia si nu s-au prapadit ca popor.

MARIA CIORNEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s