MONITOR CULTURAL * on-line

~Iosif Popa: Cacialmaua „Excelenţelor” – interviu consemnat de Mariana Breb

Cu intenţia de a constitui un mijloc eficient de stimulare a celor ce se remarca în diferite domenii, preluând metodele existente şi în alte localităţi ale ţării, dar mai ales din străinătate, Primăria Oradiei a înfiinţat un concurs de „excelenţe”. În decursul celor 5 ani de existenţă a concursului s-au realizat din păcate şi numeroase reclamaţii privind faptul că nu s-au stabilit reguli precise cu privire la desfăşurarea întregului concurs. Anul acesta însă reclamaţiile s-au înmulţit ca urmare a nominalizării celor de la mass-media, literatură, tineri de perspectivă, şi chiar la categoria sport, concurenţii au formulat contestaţii îndreptăţite. Să notăm şi în acest sens şi faptul că unul dintre participanţi a adat în judecată Primăria pentru ca, în opinia dânsului, nu s-a tinut cont de valorile real dovedite. Astfel, unul din cei „văduviţi” de premiu, prof. Iosif Popa, ziarist de carieră, demonstrează o bogată activitate pe anul 2006, an de referinţă, prin cele peste 100 de interviuri, reportaje, anchete şi note, mai ales despre cel mai mare mecena român din toate timpurile, respectiv Emanuil Gojdu, dar şi alte articole privind istoria Bihorului, care au apărut în presa locală, centrală şi în reviste electronice ale românilor din Diaspora. De curând a depus la tipografie două cărţi spre publicare anume ” Un Einstein al Bihorului, inventatorul Ernest Varadi”, realizatorul uleiului polar cu care ruşii în 1952 au survolat Polul Nord spre America în premieră absolută, şi „Merinde pentru presă”, o antologie dinamică de anchete, reportaje şi interviuri din activitatea desfăşurată de către dânsul în ultimii 3 ani.

Reporter: Ce anume contestaţi practic?

Iosif Popa: În primul rând că nu există un regulament credibil de desfăşurare a întregii competiţii, pentru că cel existent are exact 11 rânduri (le-am numărat!). Nu se ştie cine anume poate participa la una sau altă categorie, şi cine pote face parte din juriile concursului. Astfel in juriul de la categoria mass-media au făcut parte doi ziarişti care aparţin aceluiaş trust de presă, un alt membru era doar tehno-redactor, deci nu redactor, alţi doi membrii erau fără experienţa cuvenită pentru a aprecia acest domeniu. De notat că baremurile de selecţie în cazul a două comisii respectiv cea de arte vizuale şi muzică,au găsit soluţii de departajare, fapt ce ar trebui să constituie exemplu si în alcătuirea unui regulament general.

Reporter: Este demnă de admiraţie întreaga activitate desfăşurată fără nici un fel de remuneraţie,şi atât de vastă, printr-un voluntariat demn de exemplu, însă totuşi cum se face că nu aţi fost nici măcar nominalizat?

Iosif Popa: Vă rog să notaţi că sunt un ziarist incomod, aşa cum am fost toată viaţa. E drept că unele anchete şi emisiuni ca de exemplu „Reflector” mi-au adus nopţi nedormite şi uneori chiar suspendarea din activitate de către cei deranjaţi. Dar asta nu m-a făcut să-mi schimb spiritul critic la adresa celor ce sfidează cetăţeanul contribuabil şi pe cei ce au scris pagini de istorie pe aceste meleaguri. Poate a deranjat mult pentru că am insistat să scriu interviuri şi anchete despre Emanuil Gojdu şi am militat activ pentru recuperarea averilor sale. Iată de ce consider că motivele sunt clare şi nefireşti.

Reporter: Cine sunt totuşi nominalizaţii la această categorie?

I.P.: Pe nominalizaţii ultimei ediţii i-a prezentat pe larg ziarul Jurnalul Bihorean, la care redactor-şef Alexandru Seres, cel care a fost şi preşedintele juriului la categoria mass-media. Florin Budea, a scris câteva reportaje, legate de protecţia mediului. Cea mai importantă performanţă a lui Daika Atila, al doilea nominalizat,redactor muzical la un post de radio local, este realizarea unui interviu cu un violonist din Ungaria, lucru care l-ar fi putut promova mai nimerit la categoria de muzică. Cel de-al treilea nominalizat, respectiv Octavian Haragoş, are ca „merite” faptul că ar fi ratat un post de preparator la o facultate din localitate, optând pentru cel de realizator de tallk-show-uri la un post de televiziune. Deci ideal de a concura la categoria teatru.

Reporter: De fapt ce doriţi să facă justiţia în cazul dumneavoastră?

I.P: As dori să mi mi se dea un răspuns clar şi documentat de ce nu s-a răspuns celor două contestaţii , prima adresată comisiei de resort şi cea de-a doua comisiei tehnice, care a supervizat întregul concurs.

Poate vor reuşii să afle unde a dispărut propunerea dl-ui George Roca din Australia, privind activitatea mea, depusă împreună cu dosarul ce conţinea xero-copii ale majorităţii articolelor publicate.

Deasemenea prin justiţie să-mi redobândesc dreptul de a fi colaborator al Ziarului Primăriei, drept suspendat de Serviciul Juridic al Municipalităţii.

Interviu consemnat de către:

MARIANA BREB

Reclame