MONITOR CULTURAL * on-line

~Vladimir Brilinsky: Impotriva dezastrului organizat

Trebuie sa va spun ca de mai bine de 10 ani in batalia purtata de revista “Dacia Magazin”si de fundatia”Dacia Revival International Society” apararea patrimoniului national cultural este un cuvant de ordine. Doar punctual am sa arat cateva din rezultatele muncii noastre in cadrul fundatiei “Dacia Revival” in acest domeniu.

1. Lupta deschisa si cu rezultate notabile impotriva braconajului arheologic in Muntii Orastiei si a traficarii de obiecte de patrimoniu peste granita, a reprezentat o prioritate pentru noi.

2. Dupa indelungi proteste, am determinat autoritatile la refacerea Marelui Sanctuar de calcar al lui Burebista de la Sarmisegetusa.

3. Am ridicat trei monumente, reprezentand tot atatea momente de referinta ale istoriei noastre: Burebista la Orastie, Nicolae Densusianu la Densus si Monumentul Scrisului la Tartaria.

4. Am descoperit un fapt incredibil prin care arheologii de la Universitatea din Cluj, veniti la sapaturi la Sarmisegetusa, au ingropat 2,5 tone de gunoaie in Incinta Sacra ,un monument istoric inscris in lista UNESCO. Le-am dezgropat si le-am transportat la locul lor intr-o rampa de gunoi starnind multe polemici si chiar procese in justitie.

5. Chiar iacum ne luptam cu un fapt, care daca s-ar petrece, ar duce Romania inapoi in epoca de piatra. Cetatea dacica de la Ardeu ,monument inscris in lista monumentelor din Romania de categorie A, este in pericol de a fi aruncata in aer de catre Directia judeteana de drumuri Hunedoara, pentru a exploata din ea calcar pentru pavat drumuri. Pe langa sute de artefacte descoperite acolo un lucru atrage atentia in mod deosebit. Anul trecut s-a gasit aici de catre arheologi primul instrument de scris dacic, intr-un strat dacic de sapatura. Acest lucru ar putea rasturna teoria ca dacii nu aveau scriere. Daca din partea dumneavoastra putem primi un sprijin ne-ar bucura enorm. Cu cat mai multi ridica vocea spre cei de sus, cu atat de mult ne vom indeparta de perspectiva unui dezastru.