MONITOR CULTURAL * on-line

~Aurel David: „Prin cultură, Călăraşiul întrece urbanismul“

În cadrul „Zilelor Călăraşiului”, a fost să fie, în cea de a doua jumătate a trecutei vineri, o sărbătoare culturală aparte: la sala de festivităţi a Protoieriei municipiului de pe malul Borcei s-a vernisat o expoziţie de caricatură a lui Nuş Fianu şi cea de pictură a lui Silviu Soare. Maifestarea a fost întregită de expoziţia de carte scrisă de autori călărăşeni.

Întâlnirea a fost deschisă de prea cucernicul părinte-protopop Eugen Barţ, gazda reuniunii. Au fost prezenţi şi au rostit alocuţiuni preşedintele Consiliului Judeţean, ing. Răducă Filipescu, primarul municipiului, ec. Nicolae Dragu, precum şi prof. drd.Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural Naţional, care a ţinut să amintească celor de faţă un fapt nu lipsit de importanţă: scriitoarea franceză F.L. a vizitat Călăraşiul. S-a îndrăgostit de el. Mai ales de viaţa spirituală ce clocoteşte aici, motiv pentru care a şi făcut afirmaţia, scrisă, precum că în această urbe, în judeţul ce-i poartă numele, „cultura a întrecut serios viaţa urbană, urbanismul…” Motive se găsesc. Voi aminti doar câteva: Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare”, Festivalul Naţional de Film ” 7 Arte”, Festivalul Naţional de Teatru „Ştefan Bănică”, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Flori de Mai”, Festivalul Naţional de Dans „Dunărea Albastră”, Festivalul Internaţional de Caricatură „Dictatorii Râsului”, Simpozionul Internaţional „Dunărea şi Dunărea”, Concursul Naţional de matematică-poezie „Ion Barbu – Dan Barbilian”. Printre instituţiile specializate ar fi de amintit: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa, Ansamblul Folcloric „Bărăganul”, Ansamblul Folcloric „Jienii” Cuza-Vodă, Ansamblul Folcloric „Brâuleţul Dunării” Grădiştea, Şcoala de Muzică „Flores Campi”, Asociaţia Culturală „Freamătul”, Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”…

La reuniunea de vineri de la Protoieria Călăraşiului au fost lansate ultimele cărţi alre scriitorilor locali Florin Grigoriu, Nicolae Petre Stan, Aurel David, precum şi volumul de versuri al debutantei Cristina-Maria Caloian, „Colecţionând praf”.

Prezent la reuniune, actorul Eusebiu Ştefănescu a recitit din propria tolbă o mulţime de versuri, dar şi din noul volum al debutantei: Logică amintirile sunt ca să doară/ La fel cum jurnalele sunt scrise/ Pentru a fi citite ulterior,/ Cu haz, la o vârstă mai mare./ Viaţa asta nu am învăţat-o la şcoală/ Decât ascendentă/ Şi mă enervează când se comportă mereu/ Ca un şir monoton crescător./ Va trebui să o învăţ/ Să uite câte puţin/ Din logica matematicii,/ Însă dumneaei, într-adevăr,/ Nu are nici o absenţă/ La orele lumii. / P.S. De ce amintiri triste? Simplu/ Fiindcă n-am auzit pe nimeni să se sinucidă de bucuria vieţii”.

AUREL DAVID

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s