MONITOR CULTURAL * on-line

~Bogdan I. Stanciu: „Sindromul fericirii cu forţa“

Sinistru! A aparut un aparat foto care sterge automat fotgrafiile cu chipuri de oameni nefericiti!

„De acum inainte, in fotografii nu vor mai aparea decât persoane fericite! Sony Cybershot T200, proaspat lansat de compania Sony, este echipat cu „obturatorul zambaret” care permite camerei sa reactioneze automat la un suras. Sistemul este capabil sa identifice momentul in care cineva zambeste – si trage pana la sase cadre fara sa fie nevoie de apasarea pe buton a proprietarului. Utilizatorul poate programa camera sa astepte un anumit tip de expresie faciala, de la suras pana la ras cu gura la urechi.

Daca sunt mai multi subiecti in cadru, aparatul se declanseaza cand subiectul principal (selectat de utilizator) zambeste sau rade. Inovatia, spun realizatorii, aduce mai multa voie buna portretelor, fotografiilor de familie si altor cadre in care sunt prezenti oameni.” (Altermedia)

Cine mai are tupeul sa fie nefericit astazi, cand societatea capitalista multilateral dezvoltata iti asigura credite din belsug, pe viata!, sali de fitness si posibilitatea de a merge la shopping in Milano? Orice nefericit e dubios, e un intrus care trebuie eliminat. Inclusiv din memoria aparatelor foto. Vorba lui Petre Tutea: sa fiti fericiti, ca va ia mama dracului! Daca aveti vreo suferinta, pastrati-o pentru voi, nu ne intereseaza. In public sa aveti mereu gura la urechi. E un ordin!

Astfel de inventii sunt cea mai buna dovada a starii de profunda alienare prin care trece societatea moderna.

BOGDAN I. STANCIU

 
%d blogeri au apreciat asta: