MONITOR CULTURAL * on-line

~Constantin Vlaicu: „Port, datină, obicei şi tradiţie în banatul montan“

Sâmbată 23 februarie 2008 localitatea Plugova din judeţul Caraş-Severin a fost gazda unei impresionante manifestări populare, în care cântul si portul popular, dar şi cultura populară şi istoria locală prezente în cadrul simpozionului marcat de participarea unor personalităţi a vieţii istorice şi culturale a Banatului, au readus în sufletele celor prezenţi mândria naţională şi, în final ,în cadrul unei impresionante petreceri în port popular, bucuria de a trăi şi a se veseli româneşte.

Personalităţile care au onorat cu prezenta lor invitaţia Tăcută de primarul comunei Mehadia

  Iancu Panduru, un mare suflet de banăţean, iubitor de tradiţie şi neobosit înfăptuitor de acte culturale, principalul initiator al acestei acţiuni, sprijinit de scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, au fost : academicianul prof univ.dr. Liviu Mărghitan, sosit în mod special din Arad pentru acest eveniment, profesorul dr. Iulian Lalescu din Mehadia, profesorul Pavel Panduru directorul şcolii din Prigor, profesorul Constantin Juan Petroi din Orşova şi profesorul Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene ,,Paul Iorgovici” din Reşiţa.

În cadrul manifestării un moment deosebit l-a reprezentat lansarea unor carti aparute recent la diferite edituri al caror conţinut tratează teme apropiate specificului acţiunii culturale de la Plugova, respectiv cultura şi arta populară, precum şi personalităţi marcante ale istoriei Banatului Istoric, şi anume : protopopul colonel K.u.K. Pavel Boldea şi Moise Nicoară. Carţile lansate cu ocazia acestui eveniment, distribuite în mod gratuit doritorilor, au fost : ,,Portul popular romanesc

  tradiţie istorica şi continuitate etno-culturală” a profesorului Pavel Panduru editată la Editura Neutrino, Reşiţa, 2007, ,,Un print popular- protopopul Col. K.u.K. Pavel Boldea” editată de Agenţia Română a Patrimoniului prin iniţiativa Prof Univ. Dr. Artur Silvestri, la Editura Intermundus Bucureşti, in anul 2008, ediţia fiind îngrijită de prof. Pavel Panduru şi Constantin Vlaicu, şi volumul ,,O viată, un ideal, o izbândă-Moise Nicoară” autor: Academician Prof Univ.Dr. Liviu Mărghitan. În partea finală a simpozionului, domnul profesor Constantin Juan Petroi a prezentat o tânară poetă din Orşova – Alis Vătuiu, prezentă cu un volum de versuri recent apărut, ,,Plouă grozav, iubito”, două dintre poeziile incluse în acest volum fiind recitate de catre autoare.

Ca o concluzie a celor trăite, cu ocazia participării la această sărbătoare a satului românesc de la Plugova, cu permisiunea cititorului aş dori să-mi exprim o singură idee, care de fapt este o constatare , şi anume faptul că, prin astfel de manifestări, ni se dă dreptul de a retrăi speranţa că satul românesc încă trăieşte şi are puterea şi resursele necesare de a face fată şi a rezista inaintea acestui tăvalug al modernizării, care în esenţa sa neagă valorile tradiţiei şi ale culturii populare, dorindu-se o aducere la acelaşi numitor, a conştiinţei umane, a sufletului omenesc, Tăcând abstracţie de faptul că fiecare popor simte şi se bucură în felul său ; noi românii simţim româneşte şi ne bucură manifestări de genul celei trăite la Plugova, care ne reamintesc de faptul că suntem români.

În plus, prin antrenarea tineretului în astfel de acţiuni, nu facem decât să ne asigurăm că perpetuarea tradiţiilor şi a obiceiurilor populare se face sub ochii noştri, dându-ne totodată speranţa veşniciei lor.     

CONSTANTIN VLAICU

Plugova 23.02.2008

Reclame