MONITOR CULTURAL * on-line

~Constantin Vlaicu:Uzdin

„Un cuib de românitate, Uzdin – focar cultural şi de conştiinţă naţională“

Motto: ,,Pecetea identităţii de neam este expresia intenţiei din veşnicie.” Alexandru Nemoianu

,,Nu stiu de ce ma domina gandul ca atat de puternici si netulburati, in misiunea lor de ultimi strajeri ai neamului, in orizontul dinspre vest, romanii din Uzdin, incat daca, printr-o absurda catastrofa, noua, romanilor dintre granitele de azi, ni s-ar intampla ceva, de la ei, romanii din Uzdin, ar putea reincepe neamul romanesc. Ceea ce trebuie sa stie, ei stiu; ceea ce trebuie sa simta, ei simt; ceea ce trebuie sa faca, ei fac.”Aceste cuvinte apartinand lui Adrian Paunescu, marele nostru poet, participant, ca atatea alte personalitati ale culturii romanesti, la manifestarile romanilor de aici, din aceasta oaza de romanitate, numita Uzdin, te intampina azi scrise pe unul din peretii de la intrarea in ,,Casa Romaneasca”. Dintre aceste manifestari nu putem sa nu amintim Festivalul International de Poezie ,,Drumuri de spice” printre ai carui laureati s-au numarat, de-a lungul anilor, nume mari ale culturii române ca : Adrian Paunescu, Mircea Dinescu, Leonida Lari, Vasile Tărâţeanu, Petre Cârdu, Slavko Almăjan, prima editie a acestui festival desfasurandu-se in anul 1994 cu ocazia dezvelirii si sfintirii bustului lui Mihai Eminescu in fata Caminului Cultural ,,Doina” din Uzdin. De asemenea o alta manifestare a spiritului romanesc, este Simpozionul International ,,Oameni de seama ai Banatului”, ce se desfasoara anual la Uzdin cu participarea unor personalitati ale vietii romanesti atat din tara cat si din comunitatile romanesti ce traiesc in afara granitelor.

Onorati de invitatia lansata de organizatori, respectiv Societatea Literar Artistica ,,Tibiscus” condusa de domnul Vasile Barbu , unul dintre cei mai de frunte reprezentanti ai romanismului din Banatul Sarbesc, literat, membru in uniunea Scriitorilor din Romania, sambata 19 aprilie 2008 am avut ocazia si marea onoare de a participa la o astfel de manifestare, dupa cum spuneam, una din multele desfasurate aici, sub semnul actului national-cultural, si anume la cea de-a XII-a editie a Simpozionului International ,,Oameni de seama ai Banatului”.

Desfasurat intr-o atmosfera de sarbatoare, spiritul romanesc, in special cel banatean, a fost prezent clipa de clipa, pe durata intregii desfasurari a simpozionului, prin expunerile celor prezenti, atat din randul invitatilor, cat si al gazdelor.

Cuvantul de deschidere l-a avut domnul Vasile Barbu presedintele Societatii Literar Artistice ,, Tibiscus” din Uzdin, principalul initiator al acestei intalniri, urmat de scriitorul N.D. Petniceanu, presedintele Societatii Literar Artistice ,,Sorin Titel” din Timisoara, fervent creator si neobosit animator de cultura si traditie locala, reprezentant de marca, si sustinator al acelui concept, formulat in anii ’30 de profesorul si academicianul Alexandru Dima, de ,,localism creator”. In deschidere au mai luat cuvantul profesorul Gheorghe Rancu din Sopotul Nou si Iancu Panduru primarul comunei Mehadia. Moderatorii simpozionului au fost : Vasile Barbu, Ionel Stoiţ, Ioţa Bulic si Teodor Rămianţ.

Materialele prezentate, cu un bogat continut documentar privind personalitati ale culturii romanesti dintr-o parte si alta a granitei, au conferit manifestarii un pronuntat accent stiintific si au dat o inalta tinuta intregii manifestari.

In cadrul manifestarii s-au acordat numeroase premii, printre care, scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu i s-a conferit premiul ,,Gheorghe Lifa” pentru contributia la afirmarea si promovarea valorilor cultural-spirituale a satului banatean, iar in final organizatorii au acordat tuturor celor prezenti diplome de participare la simpozion. De asemenea primarul Iancu Panduru a primit Diploma de membru de onoare a Societatii Literar Artistice ,,Tibiscus” din Uzdin.

S-au facut numeroase schimburi de carti intre organizatori si invitati. Delegatia noastra a oferit bibliotecii romanesti din Uzdin o serie de carti cu o certa valoare culturala, atat de necesare consolidarii si satisfacerii unei la fel de certe nevoi de carte si de cultura romaneasca, ce am simtit-o in randul romanilor de aici. Primarul comunei Mehadia, Iancu Panduru, a oferit organizatorilor o placheta simbol a comunei Mehadia, si a lansat propunerea de infratire intre cele doua localitati, Mehadia si Uzdin, urmand ca pe viitor aceasta propunere sa se materializeze. Ca o reflectare a importantei evenimentului, pe toata durata desfasurarii manifestarii, ne-am bucurat de prezenta Radio-Televiziunii Romane din Novi Sad.

Ca o concluzie a celor traite, pot spune ca, in momentele cat am fost prezent in mijlocul acestor oameni, am avut simtamantul unei tainice uniuni in spirit si simtire. Caldura sufleteasca, ce irupe prin toata fiinta lor, i-ti creaza acel sentiment de solidaritate si apropiere sufleteasca asemeni celei ce o ai de obicei fata de ,,neamuri”. In minte i-mi vine acel mesaj transmis de un mare roman, care desi traieste departe de tara, dar in aceeasi uniune deplina de spirit si simtire cu noi, cu toti romanii, cunoscutul istoric si filozof al culturii, scriitorul Alexandru Nemoianu, si anume faptul ca traim o ,,crancena vreme”, a ,,confruntarii dintre Globalism si Neamuri” , iar o asemenea uniune culturala si spirituala ma face sa cred ca in aceasta confruntare balanta de forte inclina serios in favoarea ,,neamului”, a neamului romanesc, a carui spirit, astfel, am curajul de a crede ca va dainui mereu.

Am parasit Uzdinul cu convingerea , asemeni lui Adrian Paunescu, ca romanii de aici stiu cu adevarat ceea ce trebuie sa stie, simt ceea ce trebuie sa simta, si fac ceea ce trebuie sa faca, aceasta manifestare fiind numai o parte infima a faptelor lor ce ne dau in final increderea si sperata in vitalitatea spiritului romanesc ce poate, iata, dainui si in conditii oricat de vitrege ar fi ele, si ne dau totodata convingerea ca acesta nu va pieri niciodata.

COSTEL VLAICU – Uzdin

19.04.2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s