MONITOR CULTURAL * on-line

~Florian Copcea: „Un colocviu despre cărţile consacrate românilor timoceni“

Novi Sad, 4 sep /Agerpres/ – Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Un colocviu despre cartea românească de beletristică şi istorie tipărită în România şi în Serbia s-a desfăşurat, joi, la Institutul pentru Cultură al Voivodinei din oraşul Novi Sad, în cadrul manifestării internaţionale ,,Memorialul Radu Flora”.

Dr. Slavoliub Gaţovici, din Zaicear, autor al lucrărilor de istorie lansate cu acest prilej, respectiv ,,De la romani şi latină, la românii timoceni şi română” şi ,,Unde sunt românii lui Tihomir Djordjevici?”, a declarat pentru AGERPRES că, oamenii de cultură din comunitatea sud-dunăreană se confruntă cu probleme financiare acute în ceea ce priveşte sprijinul acordat de autorităţile sârbe şi româneşti în editarea unora dintre lucrările istoricilor clasici şi contemporani care au scris despre situaţia şi condiţiile românilor din dreapta Dunării de-a lungul timpului.

,,Deşi entităţi de cultură din Valea Timocului au propus multe proiecte al căror scop este acela de a tipări lucrări necesare clarificării unor chestiuni sau destinate promovării spiritualităţii româneşti pe aceste meleaguri, autorităţile de la Bucureşti şi Belgrad au rămas indiferent, insensibile la demesurile lor„, a precizat Gaţovici.

În acelaşi context, prof. acad. de origine română Viorel Roman din Bremen – Germania, a fost de părere că ,,intelectualii români de azi din Serbia au obligaţia, faţă de neamul românesc, de a consolida adevărul istoric şi de a interpreta corect realităţile ai căror contemporani sunt„.

,,De aceea un rol important îl joacă pentru păstrarea fiinţei şi identităţii naţionale cartea. Din păcate, aceasta nu este subvenţionată în această parte de lume, fapt care îi ţine pe etnicii români departe de mesajul pe care fiecare scriitor sau istoric doreşte a-l transmite cititorilor„, a mărturisit Roman.

În opinia secretarului Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale al Românilor din Serbia, Marcel Drăgan, minorităţile din Serbia nu sunt privilegiate, pentru acestea nimeni în afara unor ONG-uri, şi acestea sporadic, din lipsă de fonduri nu ajută la tipărirea unor cărţi ale scriitorilor şi istoricilor români, mulţi dintre aceştia de talie internaţională cunoscuţi fiind mai mult în Europa decât în România şi Serbia.

,,Una dintre problemele cele mai complicate pentru autorii de cărţi în limba română este finanţarea apariţiei acestora. Autorităţile sârbe nu sunt interesate de spiritualitatea minorităţii din care provin, iar cele române promovează doar acele proiecte care nu influenţează cu nimic cultura românească din acest spaţiu„, a precizat Drăgan.

Un punct de vedere apropiat l-a exprimat şi academicianul sârb dr. Radmilo Petrovici care a subliniat că ,,românii timoceni, indiferent cum îşi zic români, rumâni, vlasi sau vlahi, sunt victimele unei politici editoriale defectuoase care le blochează accesul spre cărţile valoroase şi, astfel, la limba română”.

Prof. univ. dr. Predrag Ciupici de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Belgrad s-a arătat întristat de faptul că ,,autorităţile de la Bucureşti nu încurajează tipărirea cărţilor româneşti în care să se regăsească cu adevărat cei peste 500.000 de români din Serbia„.

În cuvântul său, organizatorul manifestării, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina, Lucian Marina, a fost de acord cu propunerea lansată de a se alcătui un plan editorial la nivelul Institutului Cultural al Românilor ce se va înfiinţa în luna septembrie în localitatea sârbească Zrenianin şi de a solicita în baza acestuia sprijin bănesc atât de la Guvernul României, cât şi de la Parlamentul Provinciei Autonome Voivodina pentru publicarea lucrărilor de referinţă a istoriei şi literaturii române din Serbia, utile românilor de aici.

La colocviu despre cartea românească din Novi Sad au participat, pe lângă invitaţi din România, Serbia şi Germania, numeroase cadre didactice de la catedrele de limba română ale unităţilor cu învăţământ românesc din Voivodina.

Savantul român Radu Flora a trăit între anii 1922 şi 1989 şi a contribuit la păstrarea patrimoniului cultural şi naţional al românilor din Voivodina, al istroromânilor, precum şi al românilor timoceni.

FLORIAN COPCEA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s