MONITOR CULTURAL * on-line

~GALA PREMIILOR CURIERUL DE VALCEA. Marele Premiu Artur Silvestri pentru Cultura

A avut loc Sarbatoarea cotidianului Curierului de Valcea, care a aniversat 21 de ani de la fondare. La „majoratul” lui, am fost onoraţi de prezenţa marelui scriitor, editor, filosof şi om de cultură ARTUR SILVESTRI. De atunci ne lipseşte, dar ne amintim de fiecare dată de domnia sa cu veneraţie şi mult respect. În ianuarie 2011 a fost al treilea an consecutiv când, in cadrul GALEI PREMIILOR CURIERUL DE VALCEA, am atribuit Marele Premiu Artur Silvestri pentru Cultura. La acesta editie, a IV-a, premiul respectiv a fost decernat prof. Sanda Augustina Constantinescu, lector universitar, directorul Bibliotecii  Judetene „Antim Ivireanul” Vâlcea.

_____________

Ziarul local cu cea mai mare pătrundere şi notorietate dintre cele care au rezistat în România postcomunistă, fără zgomot susţinut şi-a sărbătorit sâmbătă, 22 ianuarie 2011, ziua de naştere: 21 de ani de la apariţie, cu mândria că este primul cotidian particular fondat imediat după evenimentele sângeroase din decembrie 1989.

De această dată festivitatea principală s-a desfăşurat într-una din elegantele săli din Hotelul-Muzeu Sofianu, o locaţie de elită şi de bun gust nu numai a Râmniculului, ci şi a întrergii ţări. Manifestarea omagială a fost punctată la început de rostirea unor opinii despre ziar şi colectivul redacţional în frunte cu Ioan Barbu, „un jurnalist şi scriitor admirabil, care a reuşit să înlocuiasă ura şi invidia sălbatică, evidenţiind în jurul său o emoţie a prieteniei şi iubirii, fiind cunoscut ca un adevărat ambasador al unirii întru bine a românilor de pretutindeni”, cum îl descria, cu câţiva ani în urmă, cel care a rămas ca o făclie vie în amintirea vâlcenilor, marele scriitor şi om de cultură Artur Silvestri. Au adresat cuvinte de laudă ziarului sărbătorit şi urări de viaţă lungă preot Nicolae State-Burluşi, Dumitru Persu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ioan Radu Văcărescu, preşedintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Sanda-Augustina Constantinescu, directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Gheorghe Dican, preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, diplomat dr. Lia-Maria Andreiţă, sculptorul Doru Drăguşin, scriitorii George Stanca, Ion Andreiţă, Theodor Răpan, Silviu Buga, Constantin Zărnescu, George Voica, Ion Soare, Ilie Gorjan ş.a.

Fiindcă timpul cărţii tipărite n-a apus, din contră ea slujeşte în continuare ca instrument de răspândire a exemplului colectiv şi a frumosului din lume, redacţia „Curierului de Vâlcea” a iniţiat, ca acţiune de elită a manifestării omagiale, Rotonda scriitorilor, fiind invitaţi să prezinte cele mai recente creaţii ale lor poeţi, prozatori şi autori dramatici din Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, din judeţul Vâlcea. Şi-au prezentat volumele, unele care urmează să apară cât de curând, Ioan Radu Văcărescu, George Stanca, Ion Andreiţă, Silviu Buga, Theodor Răpan, Doru Moţoc, Ilie Gorjan, Constantin Zărnescu, Petre Tănăsoaica, Carmen Sofianu, George Voica, Ion Soare, Ioan Barbu. Cu mare interes a fost primit volumul „Bazar sentimental” (Editura Conphys, 2011) de Ioan Barbu, cu un Cuvânt înainte de Constantin Zărnescu. Cartea a apărut cu o zi înainte de manifestare.  Cum însuşi autorul precizează, este „un bazar de cuvinte, cu de toate – şi cu bune, şi cu rele – cititorul fiind invitat să-i treacă pragul cu sufletul deschis, ca să se aleagă cu o amintire frumoasă”. Din volum se desprind gânduri bune şi laude despre eroii autorului (dar nu numai), duioşie şi multă înţelegere artistică pentru cei ce se situează încă pe un plan superior de acţiune şi năzuinţi. „Bazar sentimental” are un caracter realist dominant.  Mărturisirea unor fapte şi sentimente intime se împleteşte cu un lanţ de connfesiuni ce alcătuiesc un capitol important din  romanul ultimilor ani de scandal politic şi trivialitate cotidiană.

Rotonda, aflată la prima ediţie, ne-a declarat iniţiatorul ei, scriitorul Ioan Barbu, va fi organizată bianual, în ianuarie, în timpul Zilelor Curierului de Vâlcea, şi în mijlocul verii, într-una din staţiunile montane sau balneare din Vâlcea.

A urmat Gala Premiilor „Curierul de Vâlcea – 21”, ediţia a IV-a. Redăm, în continuare, premiile conferite în acest an:

MARELE TROFEU „Curierul de Vâlcea – 21” se conferă scriitorului GEORGE ASTALOŞ, pentru OPERA OMNIA.

„Marele Premiu Artur Silvestri pentru Cultură” se conferă doamnei prof. SANDA-AUGUSTINA CONSTANTINESCU, directoarea Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” – Vâlcea, pentru că a făcut din această instituţie o făclie a cărţii româneşti.

„Premiul George Ţărnea pentru Poezie” se conferă scriitorului ILIE GORJAN, pentru volumul de versuri „Cerul ca o lacrimă”.

„Premiul George Ţărnea pentru Poezie” se conferă, ex-aequo, scriitorului THEODOR RĂPAN pentru volumul de poeme „Evanghelia inimii”.

• „Premiul de Debut în Poezie” se conferă doamnei CARMEN SOFIANU, pentru volumul de poeme „Atingeri”.

„Premiul Ilie Purcaru pentru Publicistică Literară” se conferă scriitorului ION ANDREIŢĂ, pentru volumul „Viaţă, drumuri, litere…”.

„Premiul Al. Cerna Rădulescu pentru Promovarera marilor idei umaniste în presa literară” se conferă revistei „ORAŞUL” din Cluj-Napoca, ai cărei neobosiţi promotori sunt arhitect IONEL VITOC, director, şi scriitorul CONSTANTIN ZĂRNESCU, senior editor.

Premiul Special „Curierul de Vâlcea – 21” se conferă doamnei diplomat dr. LIA-MARIA ANDREIŢĂ, artist plastic, pentru ilustraţia la volumul de versuri „101 POEME”, de Ion Andreiţă;

Premiul Special „Curierul de Vâlcea – 21” se conferă artistului plastic GHEORGHE DICAN, pentru ilustraţia la volumele „Versant lyrique (poesie bessarabienne contemporaine)” şi „Racines lyriques (poesie bucovinienne contemporaine)”, de George Astaloş.

Premiul Special „Curierul de Vâlcea – 21” se conferă artistului plastic DAMIAN PETRESCU, din Paris, pentru ilustraţiile la volumele de poeme „Dincolo de tăcere” şi „Evanghelia inimii”, de Theodor Răpan.

Diploma de Excelenţă „Curierul de Vâlcea – 21” se conferă arti8stului plastic DORU DRĂGUŞIN pentru lucrările monumentale  „Constantin Brâncuşi”, din Piaţa Brâncuşi – Bucureşti, şi „Mihai Eminescu”, din localitatea Cornu – Prahova.

Manifestarea s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de pictură „Rotondo spiritului românesc” organizată de Memorialul Bălcescu, prin grija prof. Nicolae Bănică-Ologu şi a artistului plastic Sergiu Plop. Au prezentat lucrări artişti plastici din Basarabia şi Bucovina de Nord. Apoi, participanţii prezenţi la aniversarea „Curierului de Vâlcea”  au ciocnit o cupă de şampanie în cinstea evenimentului.

 

 

 

 

 

Reclame