MONITOR CULTURAL * on-line

Ioan Godja: Asociaţia „Unirea“ (Austria)

Asociatia „Unirea” din Wiener Neustadt a organizat cu ocazia zilei de 8 Martie, 3 spectacole: in Wiener Neustadt, Viena si Wampersdorf. Totodata s-a incheiat un parteneriat intre scoala de muzica din Wiener Neustadt si scoala de muzica din Sighetu Marmatiei.
Asociatia „UNIREA” a discutat cu conducerea scoalii de muzica din Sighetu Marmatiei si cu scoala de muzica din Wiener Neustadt pentru inceperea unei colaborari (parteneriat). Prima intalnire a reprezentantilor celor doua scoli a avut loc pe data de 6 martie la scola de muzica din Wiener Neustadt.
D-na Directoare Gabriele Puschnig a fost o gazda primitoare, a oferit posibilitatea conducerii scolii din Sighet: d-lui Director Nicolae Paraschiv, prof. Monica Chifor, prof. Alexandru Gavaler, prof. Ladisllau Varody si celor trei elevi Marta Varady, Raluca Michnea si Alexandru Cadmiel Botac sa viziteze scoala. De asemenea a fost prezent si „Clubul Vedetelor” condus de prof. compozitor Alexandru Filip de la Cluj Napoca.
Dupa vizitarea scolii, copiii scolii din Wr. Neustadt au oferit un program muzical oaspetilor iar cei veniti din Romania au oferit gazdelor un mic recital. Toti cei prezenti din Romania au fost foarte incantati de felul cum au fost primiti, si cei din Austria de felul cum au venit de pregatiti cei din Romania.
La ora 12:00 au servit cu totii masa de pranz in cantina scolii.
La ora 15:00 a inceput spectacolul la sala de concerte a liceului „Borg” din Wr. Neustadt, unde a fost prezent un public de aproximativ 1000 de persoane, standuri pregatite cu artizanat, cu diferite mancaruri traditionale etc. Cei trei elevi ai scolii din Sighet au interpretat fiecare cate 2 piese din muzica clasica fiind rasplatiti cu aplauze furtunoase. „Clubul Vedetelor” a avut un program de 15 minute cu piese despre mama in limba germana. Primarul orasului Bernhard Müller a felicitat pe presedintele Asociatiei „Unirea”, Ioan Godja pentru programul extraordinar sustinut de elevii din Romania.
A doua zi, 7 martie a avut loc spectacolul in Viena, unde romanii nu au venit intr-un numar mare pentru a sarbatorii ziua de 8 Martie insa cei care au simtit dorul de a petrece romaneste au venit la spectacol si au petrecut pana la ora 0:30 alaturi de cei trei elevi ai scolii de muzica din Sighet, „Clubul Vedetelor”, Denise, Florin Filimon si Liviu Burz.
In data de 8 Martie la Wampersdorf a fost sala plina de romanii veniti din toate inprejurimile orasului Wr. Neustat, pentru a petrece „Ziua Internationala a Femeii”.
Aici a fost o adevarata petrecere romaneasca cu mancaruri si bauturi romanesti, cantece de muzica usoara si populara pe gustul fiecaruia.
Surpriza din partea Asociatiei Unirea pentru publicul prezent a fost „BRUCE” un tanar nascut in Constanta la 13.04.1994 si pregatit profesional in muzica de catre cei mai buni profesori de specialitate din Romania dupa cum urmeaza:
Canto- Horea Muculescu si Gabriela Saucic Ciccone iar coregrafie- Oleg Danovski si Patachia Cristian. Si aici petrecerea a tinut de la ora 19:00 pana la ora 1:00.

IOAN GODJA

Reclame