MONITOR CULTURAL * on-line

~Ion Sandu: ” Inteligenţa românească nu piere !”

Infoinvent 2007 – Chisinau o nouă manifestare internaţională la care inventica ieşeană şi-a reconfirmat performanţa în creativitatea tehnico-ştiinţifică  

      La ediţia din acest an a Salonului Internaţional Specializat în Proprietate Industrială INFOINVENT’07, care s-a desfăşurat în perioada 26-30 iunie 2007, în Parcul Expoziţional MOLDEXPO din Chisinau, România a participat cu un număr mare de invenţii, prezentate sub egida a trei asociaţii profesionale: Forumul Inventatorilor Români (FIR), Societatea Inventatorilor din România (SIR), Congresul Inovatorilor şi Cercetătorilor din România (CICR) şi Institutul Naţional de Inventică. Suportul financiar pentru etalarea invenţiilor a fost oferit prin contribuţia unor universităţi cu tradiţie din ţara noastră, printre care şi Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi – primul actor in cercetarea ştiinţifica naţională.

      Delegaţia Forumului Inventatorilor Români, condusă de domnul prof. dr. Ion SANDU, de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, a prezentat 26 de invenţii grupate pe 10 postere,  pentru care a obţinut şapte medalii: trei din aur, două de argint şi două de bronz, alături de o cupă de aur de la AGEPI si trei diplome de menţiune. Printre invenţiile medaliate amintim tehnologiile de restaurare a obiectelor din lemn si lemn policrom, procedeele de obţinere a pigmenţilor termo si foto rezistenţi, de repatinare a artefactelor din bronz restaurate, de consolidare a frescelor vechi, de tratare a apelor uzate şi denocivizarea subproduselor industriale. Au primit menţiune metodele de datare şi de autentificare a operelor vechi, tehnologiile de glazurare policromă a ceramicelor şi altele.

      Pentru modul de etalare şi reprezentare în cadrul Salonului, delegaţia Forumului Inventatorilor Români a fost răsplătită cu o serie de ordine, medalii şi diplome de excelenţă a unor universităţi şi instituţii ştiinţifice din Chişinău, Sevastopol şi Bucureşti.

      Pe parcursul desfăşurării salonului au avut loc o serie de mese rotunde pe tematica proprietăţii intelectuale şi industriale, a transferului tehnologic şi a incubatoarelor de afaceri, la care delegaţia română a participat activ.

      În data de 29 iunie 2007, la Sala de Festivităţi a Casei Sindicatelor din Chişinău, a fost sărbătorită ziua inventatorului, în cadrul căreia Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a oferit Domnului Rector al Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi – Prof.univ.dr. Dumitru OPREA – Diploma de Excelenţă pentru activitatea de promovare şi stimulare a creativităţii tehnice.

      Menţionăm faptul că, şi la ediţia din acest an, d-l prof. dr. Ion SANDU a făcut parte din Juriul Internaţional, iar Forumul Inventatorilor Români a oferit 4 Cupe de Aur, 7 medalii şi o serie de Diplome de Excelenţă inventatorilor din Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi Azerbaidjan.

       Toate invenţiile româneşti au fost apreciate pozitiv de către juriu şi vizitatori. Standul Forumului a fost vizitat de o serie de specialişti din institutele de cercetare din Republica Moldova şi Ucraina, care au apreciat importanţa acordată în ţara noastră învăţământului superior de inventică şi rolul acestuia în promovarea performanţei în cercetarea ştiinţifică şi tehnologică.

      În cadrul standului FIR s-au purtat o serie de discuţii cu Vice Prim Ministrul Zinaida GRECEANÂI, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Academician Gheorghe DUCA, Rectorul Universităţii Tehnice Prof.dr.ing. Ion BOSTAN despre realizările învăţământului superior românesc în domeniul investigării şi conservării patrimoniului cultural, cu care ocazie prof. Ion SANDU, a fost invitat de Universitatea Tehnică din Chişinău să sprijine demersul, în vederea organizării învăţământului superior de specialitate de Conservare a Patrimoniului Cultural la Chişinău. Discuţiile au continuat în cadrul unei vizite de lucru la mai multe mănăstiri şi monumente istorice din Republica Moldova, aflate în restaurare.

      Sâmbătă 30 iunie 2007, la ora 14,00, în Sala de Festivităţi a Complexului Expoziţional MOLDEXPO a avut loc festivitatea de premiere, în cadrul căreia, mai întâi s-au decernat premiile delegaţiilor străine, apoi medaliile de aur, argint şi bronz, după care premiile speciale şi diplomele.

      Premiile obţinute de delegaţia Universităţii „Al.I.Cuza” reprezintă o nouă reconfirmare a valorii inventicii româneşti, asociaţia profesionala Forumul Inventatorilor Români fiind un excelent purtător de imagine a creativităţii tehnice, ştiinţifice şi culturale din ţara noastră. 

      Prof. dr. Ion SANDU – Preşedintele Forumului Inventatorilor Români

Reclame