MONITOR CULTURAL * on-line

~Iosif Popa: „Târg de meşteri populari la Oradea“

Oferta variată de produse, dar şi vremea superbă au fost argumente suficiente pentru a-i convinge pe orădeni să vină în Parcul Bălcescu, acolo unde, la finele săptămânii trecute, s-a desfăşurat ediţia a XV-a a Târgului meşterilor populari.

Cel mai mare număr de meşteri…

Vineri, încă înainte de prânz, meşteri populari veniţi din diferite colţuri ale ţării, dar şi din Ungaria, îşi etalaseră deja marfa, aşteptându-şi cuminţi vizitatorii, care nu au întârziat să apară. Fără a sta prea mult pe gânduri, cei mai mulţi şi-au uşurat, în câteva minute, buzunarele de câţiva lei, mai ales că marfă era pe toate gusturile: ceramică, mobilier, cojoace, obiecte din fier, ţesături, podoabe ţărăneşti, împletituri de papură şi nuiele, icoane şi pictură naivă, instrumente muzicale, măşti, ouă încondeiate, turtă dulce etc. Unul dintre expozanţi, George Bărbuş, este originar din Baia Mare, judeţul Maramureş, fiind nelipsit de la târg de mai bine de 10 ani. El a participat cu obiecte din lemn şi ne-a mărturisit că ceea ce iese din mâinile lui a învăţat aproape singur: fus cu zurgălăi, căuc ciobănesc, cruci, sărăriţe, scafe pentru făină etc. Elena Banu a venit la Oradea, din Râmnicu Vâlcea, prezentând ţesături din păr de capră: desagi de diferite mărimi, trăistuţe, carpete cu diferite motive. Este membră a Asociaţiei Creatorilor Populari din România, iar de-a lungul timpului, a participat la numeroase expoziţii, atât în ţară, cât şi peste hotare, obţinând numeroase premii şi diplome. Vasile Borodi, din localitatea Sârbi, judeţul  Maramureş, a venit la târg cu clopuri moroşeneşti de paie, de diferite mărimi, dar şi cu papuci din lână. Ne-a mărturisit că de 30 de ani se ocupă numai de confecţionarea clopurilor, în zona Maramureşului clopul fiind un accesoriu nelipsit în zilele de sărbători. Din Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, Valeria Fercal s-a prezentat la târg cu cele mai frumoase ouă încondeiate, ornate cu motive tradiţionale.

Cântec, joc şi voie bună

Succesul ediţiei din acest an a târgului s-a datorat şi spectacolelor folcorice, care au debutat încă de vineri, susţinute fiind de Ansamblurile „Mioriţa” şi „Toldi” ale Casei de Cultură Salonta, precum şi de Ansamblul folcloric „Lioara” al Casei Tineretului Oradea. Invitaţi speciali în program au fost Ştefan şi Andrei Petreuş, din Maramureş. Sâmbătă, pe scenă a fost prezent Ansamblul folcloric „Auşana”, din Auşeu, dar şi Ansamblul folcloric din Tilecuş, în aceeaşi zi, dându-şi concursul şi meşteri populari instrumentişti. Programul artistic s-a încheiat ieri, fiind susţinut de Ansamblul folcloric „Dumbrava”, din Bălnaca, respectiv de Ansamblul folcloric „Bărdăuţa”, din Borod. Coordonator şi realizator al programelor artistice a fost maestrul coregraf Florea Crişu.

Târgul meşterilor populari a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, în colaborare cu: Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Euroregiunea Bihor (România) – Hajdu-Bihar (Ungaria), Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea, Şcoala de Arte şi Meserii „Ioan Bococi”, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” şi Murray Press.

LOREDANA IONAŞ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s