MONITOR CULTURAL * on-line

~Loredana Ionaş: Elegii din aer

Noua carte  a scriitorului Constantin Malinas, de poezie de acesta data, apare  sub titlul „Elegii din aer”, la Editura „Primus” din Oradea, venind  ca o surpriza, dupa o lunga activitate jurnalistica, în care autorul  a publicat nu mai putin de 580 de articole în paginile ziarului nostru,  între anii 1972-2008, dar si alte numeroase carti: trei de proza  literara, cinci de istorie literara, zece de biblioteconomie si istorie,  la care se adauga peste o suta de studii de specialitate în volume  colective si reviste din tara si din strainatate.

Asadar, un palmares destul de rar, al unei personalitati  muncite si distinse din cultura Bihorului, care s-a remarcat pozitiv  si ca manager de institutii culturale în Oradea. Autorul ne  surprinde placut cu cartea sa de poezii, „Elegii din aer”, încercând  din titlu sa ne amageasca, în fond o metafora bine ilustrata  cu desene de celebrul artist grafic Dan Sorin Perjovschi, cândva  oradean, acum artist al lumii. Se vede clar cât de organic se  îmbina plastica desenelor si mesajul poemelor, dând cartii  valoare literara si plastica. Prin titlu, desene si texte, autorul  doreste sa sugereze de fapt ca cele 101 poeme sunt de inspiratie  verticala, astrala, ele urca si ne urca, ridica meditatia deasupra  gâlcevilor diurne, ducând-o în altitudinile curate ale ortografiei  unei mari minti astrale, luminata de întrebari fara raspunsuri,  acel „Mos Departe”, catre care tindem cu totii. Este o carte  lina si mângâitoare, dedicata amintirii sotiei sale Elena,  o carte de cautare în sus, bogata si fina stilistic, având  un substrat existential si crestin puternic, o carte puternic  livresca, dar spontana si proaspata, care întretine lectura  si îmbogateste cititorul pentru trairea sensibila în limba  româna.

Prin urmare, o carte surprinzator de clara si  bogata în mesaje, care reabiliteaza poezia adevarata si o  readuce în misiunea si mersul ei sapiential si emotional,  asa cum numai la scriitorii adevarati se întâmpla…

LOREDANA IONAŞ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s