MONITOR CULTURAL * on-line

~Itinerar cultural în Ţara de Sus

Ca în fiecare an în preajma Zilelor Eminescu din ianuarie şi din iunie, fosta muzeografă a Ipoteştilor, scriitoarea dr. Lucia Olaru Nenati a fost solicitată în diferite localităţi să evoce imaginea eminesciană. Având în vedere că în acest an se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire din 1918 şi că Efigia eminesciană este capitolul central din ultima sa carte Arcade septentrionale (Reviste, personalităţi şi grupări culturale din Ţara de Sus implicate în consolidarea culturală a Marii Uniri din 1918), evocarea eminesciană s-a împletit cu lansarea noilor sale cărţi.

Astfel scriitoarea botoşăneană a răspuns invitaţiei de a participa la un şir de întâlniri cu publicul cititor din Vatra Dornei ce au avut loc la Biblioteca municipală „Gh.T.Chirileanu”, la Casa de cultură „Platon Pardău”, la Casa Lucian Blaga ori la Radio Orion. Apoi a participat împreună cu un grup de scriitori şi oameni de cultură din Bucovina, la prima dintre manifestările culturale organizate la Cernăuţi şi dedicate atestării documentare a 600 de ani de existenţă a acestui oraş, unde şi-a prezentat cele două noi apariţii editoriale: ARCADE SEPTENTRIONALE, editura Academiei Române şi George Voevidca. Viaţa şi opera, editura Mioriţa C-lung Bucovina.

În cadrul manifestărilor organizate de Primăria şi Direcţia pentru Cultură din Iaşi dedicate aniversării a 125 de ani de la dezvelirea monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi şi prezentarea poemului Doina de Mihai Eminescu la Societatea Junimea, dr. Lucia Olaru Nenati a fost inclusă în programul primei zile a acestei manifestări, fiind invitată să-şi lanseze noile sale cărţi la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou unde a fost prezentată de acad. Mihai Cimpoi şi acad. Constantin Ciopraga.

În municipiul Rădăuţi, ca invitată a Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” şi apoi, a Colegiului Tehnic Naţional, şi-a lansat de asemenea, cele două noi cărţi nou apărute în prezenţa primarului oraşului şi alături de scriitorii Constantin Hrehor şi Ion Filipciuc, a susţinut un recital poetic şi muzical dedicat lui Mihai Eminescu şi a primit Diploma de excelenţă a liceului unde a fost elevă.

Poeta a fost apoi invitată a comunei botoşănene Vorona cu prilejul întâlnirii colectivului acestei şcoli cu colectivul liceului rădăuţean unde a învăţat, cele două licee realizând în prezent un proiect de parteneriat. Şi cu acest prilej i s-a decernat poetei o diplomă de excelenţă.

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava cu prilejul comemorării lui Mihai Eminescu, Lucia Olaru Nenati a prezentat împreună cu acad. Dimitrie Vatamaniuc şi poetul Vasile Tărâţeanu, Manuscrisele „Mihai Eminescu”, marea lucrare editată de Academia Română sub îngrijirea academicianului Eugen Simion acela care s-a aflat şi el la Suceava cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Mihai Cimpoi de la Chişinău, ceremonie la care a luat parte şi scriitoarea botoşăneană.

În avanpremiera Zilelor Eminescu la Botoşani, cărţile dr. Lucia Olaru Nenati au fost prezentate de personalităţi ale vieţii academice şi culturale româneşti precum: acad. Constantin Ciopraga, acad. D .Varamaniuc, acad. Alexandrina Cernov, prof. univ.dr. Dan Mănucă, Directorul Institutului de filologie al Academiei Române, dr. Catinca Agache, directoarea Salonului Internaţional de carte de la Palatul Culturii din Iaşi, consul Dorin Popescu de la Consulatul Român din Cernăuţi, Traian Apetrei, Directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Gheorghe Median, muzeograf de specialitate la Muzeul judeţean Botoşani ş.a., în cadrul Zilei Cărţii Academice la Botoşani, în sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu, cu toţi afirmând la unison valoarea de excepţie a cărţilor lansate şi importanţa lor în cadrul literaturii române. Cu acest prilej primarul oraşului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, i-a înmânat dnei Lucia Olaru Nenati Diploma de excelenţă a Primăriei Botoşani pentru promovarea culturii şi valorilor spirituale botoşănene pe plan naţional şi internaţional.

Aceste cărţi vor fi lansate, de asemeni în cadrul unei Zile a Cărţii Academice, şi la Salonul Cărţii Bucovinene care se v-a desfăşura în perioada 19-20 iunie a.c. la Suceava şi vor fi prezentate de personalităţi ale vieţii academice şi universitare din ţară şi de peste hotare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s